Rusia în pragul unei lovituri de stat

Fondatorul grupului de mercenari Wagner acuză comandamentul rus că efectuează atacuri mortale asupra taberelor luptătorilor săi, în timp ce Armata rusă neagă că a bombardat poziții ale grupului paramilitar, relatează AFP și Reuters. Șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Prigojin a făcut apel la o revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a afirmat că dispune de 25.000 de oameni și a cerut rușilor, în special soldaților, să li se alăture.

Tensiunile dintre Wagner și armata regulată rusă cresc, după ce Evgheni Prigojin a venit cu noi acuzații spectaculoase care dezvăluie tensiunile profunde din cadrul forțelor Moscovei din Ucraina.

Evgheni Prigojin l-a acuzat pe șeful de stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, că a ordonat un atac aerian asupra coloanelor Wagner care intră în Rostov „în mijlocul mașinilor civile”, relatează CNN.

„Șeful Statului Major General tocmai a dat ordin să ridice avioanele și să deschidă focul asupra coloanelor care se mișcă printre vehiculele și camioanele civile”, a spus Prigojin. „Nu-i pasă pe cine ucide. Ei și-au ucis civilii de un an și jumătate în loc să lupte cu inamicul.”

Prigojin i-a lăudat pe piloții ruși pentru că „refuză să execute aceste ordine criminale”.

Securitatea a fost intensificată vineri seara la clădirile guvernamentale, la facilitățile de transport și în alte locații cheie din Moscova, a informat agenția de știri de stat TASS, citând o sursă de la un serviciu de securitate, relatează Reuters.

Știre actualizată:

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că luptătorii Wagner au fost „înșelați în aventura criminală și rebeliunea înarmată” de către Prigojin, liderul grupului de mercenari.

Prin intermediul unui comunicat difuzat în media controlată de stat, ministerul a afirmat că mulți membri ai grupării Wagner „și-au dat deja seama de greșeala lor” și doresc acum asistență din partea autorităților pentru a se putea „întoarce în siguranță” în bazele lor permanente.

Nu s-au furnizat dovezi pentru această afirmație.

Între timp, postul de televiziune Rossiya 24 a difuzat înregistrări pretins a arăta membrii lui Wagner revenind sub controlul forțelor armate.

Înregistrarea nu a fost verificată independent.

Prigojin – care pretinde că are sub comanda sa 25.000 de luptători – nu a comentat public declarația ministerului apărării.