Rusia intră în recesiune

img 3274

Rusia a intrat tehnic în recesiune la aproape nouă luni de la începutul ofensivei militare din Ucraina, cu o scădere a produsului intern brut (PIB) de 4% în trimestrul al treilea, potrivit unei prime evaluări publicate miercuri, informează AFP.

Agenția de statistică Rosstat a anunțat aceste cifre în urma unui al doilea trimestru deja afectat (-4,1%) de sancțiunile occidentale dure luate în primăvară pentru a pedepsi Moscova.

După două trimestre negative consecutive, Rusia se află acum într-o recesiune tehnică, conform definiției utilizate în mod obișnuit. Precedentul a avut loc în 2020 – începutul anului 2021, un an marcat de pandemia Covid-19.

Importuri și exporturi limitate, deficit de personal exacerbat de mobilizarea militară, dificultăți în aprovizionarea cu piese de schimb… problemele cu care se confruntă în prezent companiile rusești sunt numeroase.

Din punct de vedere structural, economia rusă este mai dependentă ca niciodată de hidrocarburi, care asigurau aproximativ 40% din veniturile federale.

Potrivit lui Boris Titov, reprezentantul Kremlinului pentru antreprenori, aproape o treime din cele 5.800 de companii rusești chestionate recent și-au văzut veniturile scăzând în ultimele luni.

Iar mobilizarea a 300.000 de rezerviști, anunțată pe 21 septembrie de Vladimir Putin, a afectat o treime din companii, potrivit acestui sondaj citat de cotidianul Kommersant. Aceasta este o proporție semnificativă, în ciuda eforturilor guvernului de a sprijini financiar companiile în cauză.