Rusia la un pas de o intervenție în Ucraina

SUA dețin informații care indică faptul că Rusia a trimis un grup de agenți să realizeze o operațiune sub acoperire în estul Ucrainei, a declarat vineri un oficial american pentru CNN, în încercarea de a crea un pretext pentru o invazie.

Oficialul a spus că SUA dețin dovezi că agenții sunt antrenați în războiul urban și în utilizarea explozibililor pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forțelor militare ale Rusiei.
Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Departamentul Apărării are informații credibile care indică faptul că Rusia a „trimis un grup de agenți” să execute „o operațiune menită să arate ca un atac asupra lor sau asupra persoanelor vorbitoare de limbă rusă din Ucraina”, pentru a crea un motiv pentru o potențială invazie.
Acuzația confirmă declarații făcute vineri de Ministerul Apărării al Ucrainei, care spunea că serviciile speciale ruse pregătesc provocări împotriva forțelor ruse în încercarea de a acuza Ucraina. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a făcut referire asupra informațiilor în timpul unui briefing cu reporterii joi.

„Comunitatea noastră de informații a dezvoltat informații, care acum au fost confirmate, că Rusia pune bazele pentru a avea opțiunea de a fabrica pretextul pentru o invazie”, a spus Sullivan joi. „Am văzut acest model în 2014. Ei pregătesc din nou acest plan.”
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat vineri într-o declarație că „unitățile militare ale țării agresoare și sateliții săi primesc ordine să se pregătească pentru astfel de provocări”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a negat că Moscova se pregătește pentru provocări în Ucraina.

„Până acum, toate aceste declarații au fost nefondate și nu au fost confirmate de nimic”, a spus Peskov.

Descoperirea serviciilor de informații americane vine după o săptămână de întâlniri diplomatice între oficiali ruși și occidentali cu privire la decizia Rusiei de a desfășura zeci de mii de militari de-a lungul graniței cu Ucraina. Dar discuțiile nu au reușit să conducă la un rezultat, deoarece Rusia nu s-a angajat să detensioneze situația iar oficialii americani și NATO au declarat că cererile Moscovei – inclusiv ca NATO să nu admită niciodată Ucraina în alianță – nu au nicio bază.

O serie de site-uri web guvernamentale ale Ucrainei au fost lovite vineri de un atac cibernetic, o evoluție pe care oficialii europeni au avertizat că va intensifica și mai mult tensiunile asupra Ucrainei.

Oficialul american a spus că administrația Biden consideră că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie în Ucraina „care ar putea duce la încălcări pe scară largă ale drepturilor omului și crime de război în cazul în care diplomația nu își îndeplinește obiectivele”.

„Armata rusă intenționează să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a spus oficialul. „Am văzut acest plan în 2014 cu Crimeea”.

Kirby a spus că Putin este probabil informat în mod direct de agenții ruși sub acoperire care ar putea fi pretextul pentru o operațiune în Ucraina.