Rușii încearcă să obțină controlul permanent în zonele ocupate din Ucraina

img 1986

Forțele rusești creează condițiile pentru a instaura un control permanent asupra zonelor din sudul Ucrainei pe care le ocupă în prezent, fie ca „republici populare” formal independente, fie prin anexarea lor la Rusia, se spune în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Hotnews.

Surse rusești au raportat că magazinele din orașele ocupate Melitopol și Volnovakha au început să treacă la utilizarea rublei rusești. Serviciul britanic de informații al apărării a raportat că rubla va fi utilizată în orașul Herson începând cu 1 mai, ca parte a unei scheme de tranziție monetară de 4 luni, decretată de administrația de ocupație.

Surse occidentale și ucrainene au afirmat că președintele rus Vladimir Putin ar putea anunța o „mobilizare generală” a armatei ruse pe 9 mai. Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunț, deși Wallace a admis că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații. 

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a intensificat afirmațiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

Concluzii cheie ale Institutului pentru Studiul Războiului

  • Forțele de ocupație rusești stabilesc condițiile pentru a permite Rusiei să guverneze permanent zonele ocupate în sudul Ucrainei, nu doar în Donbas.
  • Forțele ucrainene au efectuat o lovitură de artilerie cu rachete asupra unui post de comandă rusesc din Izium la 30 aprilie, care a lovit după ce șeful Statului Major rus, Valery Gherasimov plecase, dar a ucis alți ofițeri ruși de rang înalt.
  • Forțele rusești continuă să facă progrese treptate în deplasarea spre sud-vest în direcția Lyman, dar sunt în mare parte blocate de pozițiile ucrainene de pe linia frontului de dinainte de 24 februarie.
  • Forțele rusești au continuat să se regrupeze și să facă recunoașteri pe axa sudică și nu au făcut niciun avans confirmat.