Russia Today a pierdut licența de emisie pentru Marea Britanie

russia today

Canalul de știri rus, susținut de stat, RT, denumit anterior Russia Today, a pierdut licența de difuzare în Marea Britanie „cu efect imediat” printr-o decizie luată de către autoritatea de reglementare a mass-media Ofcom. Autoritatea de supraveghere a spus că organismul-mamă al RT, ANO TV Novosti, nu este „apt și adecvat pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie”.

Acoperirea jurnalistică a RT cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia a fost investigată de Ofcom, dar canalul dispăruse deja de pe ecranele din Marea Britanie. RT a numit Ofcom „un instrument al guvernului”.

Canalul a devenit indisponibil pe toate platformele de difuzare din Marea Britanie la începutul acestei luni, ca urmare a unei interdicții impuse de Uniunea Europeană. Deși Regatul Unit nu mai este în UE, blocul a aplicat sancțiuni companiilor satelit din Luxemburg și Franța, care furnizau fluxul RT către Sky, Freesat și Freeview. RT, de asemenea, a fost blocat pe YouTube, dar site-ul său este încă disponibil în Marea Britanie. .

Secretarul pentru Cultură al Regatului Unit, Nadine Dorries, care a descris canalul drept „mașina de propagandă poluantă a lui Putin”, a declarat: „Salut decizia Ofcom și este corect ca autoritatea noastră independentă de reglementare să fi luat măsuri împotriva RT. „Minciunile și propaganda publicațiilor, în care victimele sunt calificate ca agresori și brutalitatea acțiunilor Rusiei sunt ascunse, nu trebuie să aibă absolut nici un loc pe ecranele noastre”.

TV Novosti, instituția care controlează RT, este finanțată de Kremlin. Conform regulilor Ofcom, canalele TV pot fi deținute de state străine, dar nu trebuie să fie controlate de organisme politice. Aceasta este ceea ce a făcut pentru CGTN, rețeaua chineză. Ofcom consideră că absența clară a acurateței și imparțialității cuvenite în RT și controlul său final de către un organism politic încalcă codul de reglementare din Marea Britanie.