S-a stins din viață muzicologul Ruxandra Arzoiu

S-a stins din viață, la vârsta de 59 de ani, muzicologul Ruxandra Arzoiu, realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.

Ruxandra Arzoiu a absolvit secția de Muzicologie din cadrul Universității Naționale de Muzică din București în 1984, sub îndrumarea profesorului Viorel Cosma, iar din 1990 a devenit membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Dintre volumele semnate de Ruxandra Arzoiu amintim „Mihail Andricu. Schiță monografică” (1999), „Opera de cameră românească” (2002), „În universul simfoniilor lui Gustav Mahler: dialoguri cu compozitorul Aurel Stroe” (2003), „Viorel Cosma. Schiță monografică” (2005) și „Paradigme culturale în muzica lui Aurel Stroe”, volum ce îi aduce premiul UCMR în 2007. A publicat studii, articole și recenzii în reviste precum „România liberă”, „Actualitatea muzicală” sau „România literară”, manifestând un interes special pentru muzica contemporană.

De-a lungul carierei a fost distinsă cu numeroase premii, printre care Premiul Criticilor Muzicali în 1995, Premiul Radio Romania Cultural în 1998, pentru originalitate și creativitate în realizarea emisiunilor radio și premiul „Mihai Moldovan” acordat de Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice, în 1992, pentru programul radiofonic „Coordonate stilistice în muzica secolului XX”. Este distinsă, în 2008, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler pentru categoria „Muzică”.