Salariile de la Metroul bucureștean, verificate de Corpul de control al Ministerului Transporturilor

Accesul în staţiile de metrou ar putea fi limitat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a trimis Corpul de control să verifice renegocierea contractului colectiv de muncă de la compania de stat Metrorex, care gestionează metroul bucureștean, potrivit unei postări pe Facebook.

Drulă a declarat că în 2020, când numărul de călători s-a prăbușit în plină pandemie, salariații metroului au primit o creștere medie a salariilor cu 18%, iar pentru acest an compania – cu pierderi – cere o subvenție de la guvern de 1,04 miliarde de lei, adică circa 17% din bugetul Ministerului Transporturilor.

”În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% a salariilor. Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu. Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră”, a scris Drulă pe Facebook.

Drulă l-a criticat pe șeful principalului sindicat de la Metrorex, Ion Rădoi, pe care l-a comparat cu un ”șef de cartel”. ”Problema este cu liderii de sindicat, precum vocalul domn Rădoi, care le-au vândut iluzii. Lideri care își dau aere de șefi de cartel și se comportă de parcă bugetul statului, strâns din taxele și impozitele tuturor românilor, este un sac fără fund”, a scris Drulă. Ion Rădoi este șef al sindicatului de peste 20 de ani și a respins criticile ministrului față de creșterile salariale de la metrou.