Sâmbătă seară senzorii de măsurare a calității aerului din București au depășit valorile acceptate

Garda Națională de Mediu informa sâmbătă seară că desfășura verificări în București, după ce senzorii de măsurare a calității aerului au indicat depășiri ale valorilor acceptate. Pe Facebook a fost postată o fotografie cu coșul unei centrale de apartament, însă utilizatorii au comentat că este „praf în ochi” și că sursa trebuie căutată în altă parte.

„În această seară, pe fondul unei inversiuni termice și a unui calm atmosferic, senzorii de măsurare a calității aerului din rețelele alternative au sesizat în București şi împrejurimi depășiri ale valorilor acceptate. În aceste condiții, comisarii echipelor de permanentă ale Gărzii Naționale de Mediu sunt pe teren și monitorizează situația”, arată postarea de pe pagina de Facebook a instituției.

În plus, potrivit acestei informări, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a fost prezentă în teren cu autolaboratorul din dotare pentru măsurători suplimentare şi compararea datelor cu cele înregistrate de senzorii rețelelor paralele.

Postarea a generat un val de comentarii ironice sau furioase din partea cetățenilor.

„Am văzut și noi că inversiunea termică apare doar în weekend! Și Garda de Mediu Ilfov a găsit sursă poluării, cetățenii care ardeau vegetația uscată din jurul locuinței și….cam atât. Glumeți mai sunteți, mah!”, a comentat un utilizator.

„”Stimabililor”, o centrală cu gaz lasă în urma arderilor mare parte CO și vapori de apă. Fotografia asta este praf în ochi! Căutați sursele adevărate de poluare, nu o centrală”, a mai scris cineva.

„Nu știu despre ce inversiune vorbiți…dar de vreo un an se întâmplă doar în weekend să apară poluarea asta în București. Probabil că noi suntem proști și voi deștepți. Se ard deșeuri și voi dormiți pe voi, în timp ce noi și copii noștrii respirăm aerul poluat”, a mai scris un bărbat.

În două postări ulterioare, Garda de Mediu informa că, în urma verificărilor desfășurate pe șoseaua Giurgiului (sector 4), șoseaua Chitiliei (sector 1), strada Recrutului și strada Fabulei (ambele din sectorul 5), dar și în comuna Berceni, pe strada Tuberozelor și în împrejurimi, pe strada Nicolae Labiș, „în niciunul din aceste situații depășirile înregistrate de senzori nu s-au confirmat”. În postarea legată de comuna Berceni, comisarii au adăugat că au identificat „ușor miros de la groapa de gunoi. Niciun foc”.

„Deci faptul că abia pot să respir afara în acest moment este doar în imaginația mea”, a comentat un localnic pe Facebook.

„S-au deplasat cu mașina după cum arata pozele și nici nu au coborât din ea, s-au deplasat ca să bifeze ca au avut activitate și sa ia niște bani în plus ca au lucrat în weekend… O glumă proastă postarea asta și o bătaie de joc la adresa noastră”, a scris altcineva.