Şase artişti români, selectaţi pentru prestigiosul program Berlinale Talents

Regizoarea Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, , producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truţă şi scenarista Monica Stan se numără printre cei 250 de tineri cineaşti aleşi din 71 de ţări pentru a participa în programul Berlinale Talents din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

În perioada 11 – 16 februarie, Berlinale Talents, aflat la a 15-a ediţie, se va desfăşura sub tema “Courage: Against All Odds”, potrivit site-ului berlinale.de.

Vor avea loc peste 100 de evenimente, iar invitatul special al programului este sculptorul bulgar Christo Vladimirov Javacheff.

Alexandru Potocean este născut pe 26 aprilie 1984. A jucat în peste 25 de filme, între care ”Hârtia va fi albastră”, de Radu Muntean, şi ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu. În 2016, el a putut fi văzut pe marile ecane în lungmetrajele ”Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu, şi ”03.ByPass”, regizat de Nap Toader, şi în scurtmetrajul "Nu există-n lumea asta", de Andreea Vălean.

Ioana Mischie, născută în 1989, este scenaristă şi regizoare, portofoliu său cuprinzând filme şi experimente narativ-interactive. Este absolventă a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în cadrul căreia îşi continuă studiile doctorale în transmedia storytelling. A regizat două seriale de film documentar pentru platforma 4OD din Londra. A participat la programe internaţionale precum Berlinale Script Station (2012), Locarno Academy Meetings (2012), International Screenwriters Pavilion Cannes (2014), Sundance Workshop in Italy (2015) şi The Steamer Salon (2016).

Andra Popescu este producător. În 2016, cu filmul ”Holy Cow” (coproducţie România, Germania, Azerbaidjan; 2015), în regia lui Imam Hasanov, a fost prezentă la Festivalului Internaţional de Film de la Linz şi la festivalului internaţional this human world de la Viena.

Carmen Tofeni a lucrat la 14 filme – scurtmetraje şi lungmetraje de ficţiune, dar şi documentare. Între proiectele cinematografice la care a colaborat se numără ”Comoara”, de Corneliu Porumboiu, ”Afacerea Est”, de Igor Cobileanski, iar în 2017 lucrează la ”What About Love”, de Klaus Menzel. Festivalul de Film de la Berlin a început să anunţe nominalizaţii şi invitaţii de la jumătatea lunii decembrie. Între aceştia se află lungmetrajul ”Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, care a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Berlinalei.

Matei Truţă este al cincilea român selecţionat anul acesta la Berlinale Talents, este distribuitor de film şi lucrează la Transilvania Film, companie care aduce pe piaţa din România filme europene prestigioase, premiate la cele mai importante festivaluri, dar produce şi filme ale unor regizori români. Lista de producţii româneşti distribuite de Transilvania Film include titluri precum Legături bolnăvicioase (R. Tudor Giurgiu), cel mai de succes film românesc al anului 2006, Hârtia va fi albastră (R.Radu Muntean), Katalin Varga, spectaculosul debut al regizorului Peter Strickland, premiat la Festivalul de la Berlin 2009 cu Ursul de Argint pentru contribuţie artistică deosebită, Caravana Cinematografică (R. Titus Muntean), Ursul, (R. Dan Chişu), Tatăl Fantomă (R. Lucian Georgescu) sau Undeva la Palilula (R. Silviu Purcărete), Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu), "Rocker", regia Marian Crişan, Killing Time (Florin Piersic Jr.) sau "Câinele Japonez" (R. Tudor Cristian Jurgiu).

poza

Monica Stan este o scenaristă româncă, actualmente rezidentă în Belgia. Ea a lucrat, în 2013, alături de regizorul belgian Kenneth Mercken şi producătorul Marcian Lazăr, în Veneţia, la construcţia scenariului şi a planului de producţie pentru lungmetrajul "Imaculat", în cadrul Bienalei veneţiene. De asemenea, este co-scenaristă a peliculei "Marissa", regizată de Eva Pervolovici. Împreună au mai lucrat la alte două filme de scurtrmetraj.

În acelaşi timp, Tudor Aaron Istodor este unul dintre cei zece tineri actori europeni selectaţi în programul Shooting Stars, organizat între 10 şi 13 februarie, de European Film Promotion (EFP), şi ajuns la cea de-a 20-a ediţie.

Cineastul olandez Paul Verhoeven, regizorul unor filme celebre precum ”Basic Instinct”, ”Total Recall” şi ”Elle”, va prezida juriul ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care va avea loc între 9 şi 19 februarie.