Scandal cu ecouri internaționale în masoneria din România

Într-o scrisoare adresată Marelui Maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu, de către David Glattly, Mare Comandor al Supremului Consiliu din Statele Unite ale Americii acesta reacționează în urma înființării în România a unui nou Rit Scoțian și precizează că Supremului Consiliu din Statele Unite ale Americii nu va recunoaște acest nou Rit.

Scrisoarea lui David Glattly adresată lui Radu Bălănescu

 

Un scandal de proporții s-a declanșat în sânul masoneriei din România între Radu Bălănescu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale și Stelian Nistor, Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat, generat de faptul că Ritul Scoțian Antic și Acceptat nu a solicitat reînnoirea unui acord prin care să funcționeze sub jurisdicția Marii Loji Naționale din România (MLNR), acord expirat din 2018.

Neoficial, Radu Bălănescu îl contestă pe Stelian Nistor pentru că a acceptat în Ritul Scoțian mai mulți masoni excluși din MLNR. La rândul lor, masonii excluși contestă „dictatura” instaurată de Radu Bălănescu în organizația care o conduce cu mână de fier.

Într-o ședință ținută de Marele Consiliu al Marii Loji Naționale în 21.04.2020, „Marele Maestru precizează că a fost o serie întreagă de discuții și de întrebări adresate de către Frații din Obediența Marii Loji Naționale din România cu privire la situația și relația dintre Marea Lojă Națională din România și Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România. Radu Bălănescu le-a răspuns că, în mod evident, Marea Lojă Națională din România nu mai recunoaște Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România condus, în calitate de Suveran Mare Comandor, de Stelian Nistor, lucru care se datorează faptului că respectiva conducere nu a solicitat semnarea și reînnoirea Concordatului, care a expirat în 2018. Marele Maestru subliniază că, în conformitate cu prevederile Constituției Marii Loji Naționale din România, „Riturile și Ordinele Onorare sau Invitaționale își vor desfășura activitatea pe teritoriul României numai în baza unui Concordat încheiat cu Marea Lojă Națională din România, prin marele Maestru și Conducătorul Ritului sau Ordinului”

Extras din minuta ședinței:

În cadrul aceleiași ședințe, Marele Consiliu al Marii Loji Naționale a aprobat retragerea recunoașterii Supremului Consiliu condus de Stelian Nistor și înființarea unui nou Rit, condus de Răzvan Buzatu. Din conducerea noului Rit mai fac parte Stelian Tipa, în calitate de Locotenent Mare Comandor, Sandu Cuturela, Mare Prior, Alecu Racoviceanu, Mare Cancelar,  Cristian Daniel Pop Mare Secretar General și Teo Vasile, Mare Capelan.

Potrivit publicației Newsweek, Răvan Buzatu face parte din grupul de lectori adunați sub umbrela organizației Centrul de Strategii Avansate, din conducerea cărui face parte generalul de brigadă Constantin Onișor, decanul Facultății de Informații al Academiei SRI. Tot aici îl regăsim și pe Alexandru Galusca, fost locțiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO și UE.

Din descrierea făcută de Răzvan Buzatu aflăm că este doctor în economie și activează la trainer NATO pentru Guvernul din Afganistan, lector permanent la școala NATO din Oberammergau, profesor asociat la Colegiul National de Aparare, lector permanent în cadrul Departamentului pentru Operatii Multinaționale și Managementul Riscului din cadrul Universității Naționale de Apărare, dar și șeful Departamentului pentru Afaceri Globale și Europene al publicației Calea Europeană.