Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a lansat acuzații grave la adresa Uniunii Europene (UE), susținând că Bruxelles-ul ar fi orchestrat ancheta împotriva lui Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale din România. Potrivit SVR, autoritățile europene urmăresc „eliminarea liderilor nesistemici” care îl sprijină deschis pe fostul președinte american Donald Trump.
Reacția guvernului de la București nu a întârziat să apară. Premierul Marcel Ciolacu a condamnat ferm declarațiile SVR, catalogându-le drept „inacceptabile”, subliniind că Rusia nu poate dicta justiției române pe cine să ancheteze și românilor pe cine să aleagă.
SVR: „Bruxelles-ul poartă un război împotriva liderilor conservatori”
Într-un comunicat publicat de agenția TASS, SVR susține că UE ar fi pornit o campanie împotriva liderilor europeni care refuză să urmeze „instrucțiunile elitelor liberale” și care îl sprijină pe Donald Trump.
„Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război liderilor nesistemici care îl susțin deschis pe președintele american Donald Trump și refuză să urmeze directivele elitelor conducătoare ale UE”, se arată în comunicatul SVR.
Potrivit serviciilor secrete ruse, Bruxelles-ul ar fi îngrijorat de o eventuală victorie a lui Trump și de o posibilă schimbare de direcție în politica europeană. Călin Georgescu este menționat în același context cu premierul ungar Viktor Orban și premierul slovac Robert Fico, fiind catalogat drept un „lider conservator cu orientare națională”.
SVR susține că Uniunea Europeană ar fi intervenit direct în procesul electoral din România, cu scopul de a bloca candidatura lui Georgescu.
„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut autorităților de la București să îi interzică lui Georgescu participarea la turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ea a avertizat că, dacă acest reprezentant al „forțelor nesistemice” își continuă campania, Uniunea Europeană va restricționa accesul României la fondurile europene”, afirmă SVR.
De asemenea, serviciul de informații rus avertizează că, după cazul Georgescu, Bruxelles-ul ar putea lua măsuri similare împotriva altor lideri conservatori din Europa.
„După acest atac asupra lui Georgescu, este foarte probabil ca mainstream-ul liberal european să încerce să înăbușe disidența în UE. Principala lor țintă va fi Ungaria, ca bastion al conservatorismului european, iar un bun pretext vor fi viitoarele alegeri parlamentare din această țară”, susține SVR.
Ciolacu: „Rusia nu poate dicta justiției române și nu poate influența alegerile din România”
Declarațiile SVR au provocat o reacție imediată din partea premierului Marcel Ciolacu, care a denunțat încercarea Rusiei de a interfera în politica internă a României.
Într-o postare pe Facebook, Ciolacu a respins categoric orice ingerință a Kremlinului în problemele juridice și politice ale țării.
„Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat”, a scris premierul.
El a reiterat că justiția din România este independentă și că Moscova nu poate dicta cine trebuie anchetat sau cine poate participa la alegeri.
„Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu. Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a criticat dur regimul de la Kremlin, amintind de persecuțiile împotriva opoziției și de absența drepturilor fundamentale în Rusia.
„Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă!”, a punctat liderul Guvernului român.
Rusia vs. UE: un nou front al confruntării politice
Scandalul în jurul lui Călin Georgescu adaugă o nouă dimensiune tensiunilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. Moscova folosește acest episod pentru a susține teoria unei conspirații europene împotriva liderilor conservatori și a unei încercări de blocare a unui val de susținere pentru Trump.
De cealaltă parte, guvernul României respinge acuzațiile Moscovei și insistă asupra faptului că deciziile judiciare și electorale ale țării sunt suverane și independente.
Rămâne de văzut dacă acest conflict diplomatic va escalada și ce măsuri vor fi luate la nivel european pentru a răspunde acestor acuzații venite dinspre Rusia.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.