Schimbări în programul pentru fotovoltaice

img 2780

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre programul pentru panourile fotovoltaice. Ministrul a spus că acesta a fost blocat jumătate de an pentru că „AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările”, dar acum „suntem pe drumul cel bun”. „Reducem birocrația și va funcționa în principiu pe modelul «Rabla electrocasnice»”, unde fiecare beneficiar se va înscrie în sistemul informatic și după aceea va merge la o companie atestată care poate să instaleze panourile fotovoltaice. „E o schimbare de ordine în procesul de evaluare” a spus ministrul. „Externalizăm preluarea dosarelor și evaluarea, o să meargă mult mai repede”, a precizat Tanczos Barna.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Programul a fost blocat jumătate de an complet, pentru că AFM n-a avut capacitatea instituțională să pornească evaluările, acum aș putea să zic că suntem pe drumul cel bun, avem peste 12.000 de dosare evaluate, aprobate, din cele 45.000. Ne apropiem de un număr de 10.000 de dosare pe lună. Acum două săptămâni au fost externalizate 10.000 de dosare la o companie privată, după o achiziție publică lungă, desfășurată la AFM. Deci cred că la sfârșitul lunii septembrie vom depăși 25, poate chiar 30.000 de dosare evaluate. Acest lucru va da o altă viteză procesului de evaluare/contractare.

Și celelalte măsuri sunt impactate – măsura de eficiență energetică la instituții publice, măsura de iluminat public, ele au fost externalizate. Avem o ordonanță de urgență pe fluxul de aprobare în Guvern pentru a crește capacitatea instituțională pentru a angaja oameni la AFM, pentru că așa cum a venit brusc războiul, și numărul de zecile de mii de dosare pentru fotovoltaice au venit brusc la AFM. Până acum nu a existat o cerere așa de mare. Cererea a crescut, nevoia a crescut foarte mult și crește zilnic. AFM va trebui să pornească următoarea sesiune de depunere de dosare pentru persoanele fizice, și acolo mă aștept la sute de mii de cereri. Instituția trebuie pregătită, eu cred că până în octombrie, noiembrie vom fi gata să lansăm și următoarea sesiune, și în câteva luni vom încheia această evaluare. Este neplăcut, oamenii așteaptă de 6, 7 luni să primească primele vești bune. Sunt deja peste 9.000 de aprobări comunicate. Ce s-a depus în acest an se va finaliza anul acesta cu siguranță.