Sebastian Kurz, cancelarul austriac, pierde votul de încredere al Parlamentului

Parlamentul austriac a votat azi demiterea cancelarului Sebastian Kurz și a guvernului său într-o sesiune parlamentară specială.

Partenerul său de coaliție , Partidul Libertății de extremă dreapta (FPÖ), a susținut moțiunea depusă de opoziția social-democraților (SPO).

FPÖ a fost implicat într-un scandal politic cauzat de un videoclip secret, care a pus capăt coaliției.

Președintele Austriei trebuie să decidă acum cine va fi următorul cancelar. Acesta va conduce un guvern de tranziție până la alegerile anticipate din septembrie.
Dl. Kurz, șeful Partidului Popular Austriac Conservator, este primul cancelar din istoria austriacă postbelică care a pierdut votul de încredere. La 32 de ani, el a fost cel mai tânăr lider de stat din lume.

Ce a provocat filmare a dus la căderea guvernului?

Scandalul a fost numit pe scară largă „Ibiza-Gate”, după insula spaniolă unde a fost înregistrat videoclipul.

Filmul a fost realizat în secret în 2017 cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri. În filmul lansat de mass-media germană, liderul Partidului Libertății și vice-cancelarul Heinz-Christian Strache poate fi văzut relaxat într-o vilă împreună cu liderul grupului parlamentar al FPÖ, Johann Gudenus, alături de o femeie prezentată a fi nepoata a unui oligarh rus.

Dl. Strache pare să propună oferirea de contracte publice în schimbul cumpărării acțiunilor ziarul austriac Kronen Zeitung. Se aude sugerând că un anumit număr de jurnaliști ar trebui „împinși” din ziar și că dorește „să construiască un peisaj mediatic după modelul [Viktor] Orban” – referindu-se la liderul naționalist al Ungariei.