Sectorul de construcții din România a avut cea mai mare creștere anuală din UE

Eurostat referitor la situația din sectorul construcțiilor în UE în luna aprilie 2020 arată că România a avut cea mai mare creștere anuală din UE, iar ministrul de finanțe, Florin Cîțu, spune că aceasta confirmă că guvernul PNL a gestionat foarte bine criza economică.

Construcțiile în România a au înregistrat o creştere cu 12,2% în aprilie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019. Potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, în UE lucrările de construcții au înregistrat o scădere de 24 la sută, în timp ce în țările din Grupul Euro declinul anual a fost și mai mare, de 28,4 la sută în aprilie. 

Eurostat arată că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în luna aprilie a acestui an, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, sunt România (12,2%), Germania (0,9%) şi Finlanda (0,8%).

Sectorul construcțiilor a însemnat 4 la sută din PIB-ul României și a contribuit cu 0,8 la sută la creșterea economică din primul trimestru al acestui an, care a fost de 2,4 la sută – arată Florin Cîțu.

Pe de altă parte, în raport cu situația din luna anterioară, martie 2020, construcţiile au scăzut în aprilie şi în România, dar este vorba despre o scădere de doar 0,9%, una dintre cele mai mici înregistrate în rândul statelor membre. Lucrările de construcţii au scăzut de la o lună la alta cu 14,6% în Zona Euro şi cu 11,7% în Uniunea Europeană. Cele mai importante diminuări au fost în Franţa (-32,6%), Spania (-26,3%) şi Slovacia (-10%).

„Comunicatul Eurostat surprinde foarte bine succesul măsurilor implementate de guvernul PNL în Romania relativ la ce se întâmplă în alte țări. Voi continua să administrez responsabil și precaut finanțele României. Doar în acest fel putem asigura bunăstarea tuturor românilor”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.