Ședință comună de Guvern România-Ucraina la Kiev

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul României, Marcel Ciolacu, împreună cu alți membri ai guvernului, se vor deplasa miercuri la Kiev pentru o ședință comună cu Guvernul Ucrainei. Printre temele majore de pe agendă se numără dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea economică, securitatea regională și recunoașterea inexistenței „limbii moldovenești”.

Aceasta este prima ședință comună a guvernelor celor două state și a doua ședință comună organizată de Guvernul Ucrainei de la declanșarea războiului cu Federația Rusă. Temele prioritare sunt legate de dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere, colaborarea sectorială și coordonarea pe teme de securitate regională, inclusiv din perspectiva stabilității Republicii Moldova. De asemenea, România acordă o atenție specială protejării drepturilor minorității românești din Ucraina.

Marcel Ciolacu va fi însoțit de mai mulți miniștri, printre care Marian Neacșu, Angel Tâlvăr, Sebastian Burduja, Florin Barbu, Radu Oprea, Alexandru Rafila, Ionel Scrioșteanu și Raed Arafat. Premierul român va avea întâlniri cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu președintele Radei supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk.