Ședință comună de guvern: România-Ucraina

Miercuri, la Kiev, guvernele român și ucrainean au semnat mai multe acorduri și memoranduri de înțelegere, marcând un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale. Printre documentele semnate se numără un acord privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa, la granița dintre România și Ucraina, și memoranduri de înțelegere în domeniile industriei de apărare și farmaceuticii.

Acordurile au fost încheiate în cadrul unei întâlniri comune a guvernelor celor două țări. A fost semnat, de asemenea, un Memorandum de Înțelegere privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene, ce include o Anexă cu Strategia de dezvoltare a punctelor de trecere a frontierei și a infrastructurii rutiere conexe.

Podul rutier de frontieră, care va fi construit între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România), reprezintă un proiect cheie care va facilita circulația și comerțul transfrontalier. În plus, a fost semnat un „Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor”.

În domeniul apărării, a fost încheiat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei, având scopul de a consolida cooperarea în industria de apărare.

În sectorul farmaceutic, cele două țări au semnat un Memorandum de Înțelegere, care va facilita colaborarea și schimbul de expertiză. A fost semnată și o Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina, marcând angajamentul comun pentru cooperarea în domeniul sănătății.

Aceste acorduri reflectă intenția ambelor țări de a îmbunătăți și aprofunda relațiile bilaterale, atât în privința cooperării transfrontaliere, cât și în domeniile strategice ale apărării, farmaceuticii și sănătății.