Șeful DNA, Marius Voineag, solicită o concentrare pe corupția de nivel înalt

Într-un interviu recent acordat Pro TV, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag, a subliniat necesitatea ca instituția să-și reorienteze atenția către investigarea cazurilor de mare corupție. Voineag a criticat faptul că DNA a tratat cazuri minor de corupție, făcând referire la ofițeri de poliție judiciară care au fost implicați în cauze legate de 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnați, și a pledat pentru o abordare axată pe combaterea corupției de nivel înalt.

”Trebuie să trecem la un DNA 2.0, la o altă etapă a Direcției Naționale Anticorupție”, a declarat Voineag. El a mai adăugat că procurorii ar trebui să se implice în cel puțin „un dosar de calibru” pe an și a subliniat că instituția nu se confruntă în prezent cu niciun asediu, dar a recunoscut că există așteptări mari din partea societății.

Discutând despre deciziile Curții Constituționale din 2018 și implicațiile lor, Voineag a menționat speranța ca acestea să fie tranșate la nivelul Înaltei Curți, astfel încât să nu existe discrepanțe în practica judiciară.

La final, procurorul șef a subliniat că impactul corupției este „colosal”, referindu-se la un studiu al Parlamentului European care indică pierderi de 15% din PIB-ul României cauzate de corupție, adică zeci de miliarde de euro anual. Voineag a concluzionat prin a spune că oricine nu este capabil să investigheze cazuri de corupție de nivel înalt „nu are ce căuta în DNA”.