Senatul a adoptat rapid Legea Pensiilor care are un impact bugetar major

Getting your Trinity Audio player ready...

Senatul României a adoptat marți controversata Lege a pensiilor, cu un vot majoritar de 85 „pentru”. Procesul a inclus aprobarea inițială în comisia de muncă, urmată de un vot în plen, unde multe amendamente acceptate anterior au fost respinse. Absența notabilă a Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și a Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, la dezbateri a atras atenția.

Un secretar de stat din Ministerul Muncii a relevat că noua lege va avea un impact bugetar semnificativ de 25 de miliarde de lei în anul următor. În ciuda încercărilor opoziției, reprezentată de USR, de a clarifica sursele de finanțare pentru această sumă, răspunsurile au rămas neclare.

Legea a fost adoptată cu sprijinul PSD, PNL și unor parlamentari UDMR, în timp ce AUR și USR s-au abținut sau au votat împotrivă. Secretarul de stat Marius Stanciu a explicat că din impactul bugetar total, 15 miliarde lei sunt destinați indexării punctului de pensie cu 13,8%, iar restul de 10 miliarde lei pentru recalcularea pensiilor conform noii legi.

Dezbaterile au fost marcate de schimburi aprinse între USR și PSD, fiecare parte criticând gestionarea financiară a celeilalte. USR a propus mai multe amendamente, inclusiv limitarea pensiilor speciale și creșterea contribuției la Pilonul 2, dar acestea au fost respinse.

Legea, inițiată de ministrul Muncii, propune o creștere cu 40% a bugetului pentru pensii, o decizie văzută ca nesustenabilă de unii analiști și critici, în contextul deficitului bugetar al României. Fondul Monetar Internațional a sugerat modificări ale legii, iar Ministerul Finanțelor a indicat necesitatea unor măsuri suplimentare de creștere a veniturilor.

După adoptarea în Senat, legea urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților, reprezentând următorul pas crucial în procesul legislativ.