Serviciile americane de informații se așteaptă ca Putin să escaledeze conflictul

Serviciile de informații americane cred că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil” și că va escalada în lunile următoare, a declarat marți directoarea comunității de informații din SUA, Avril Haines, citată de CNN. Ea spune că o victorie a Rusiei în Donbas s-ar putea să nu pună capăt războiului și că Putin ar putea încerca să ajungă în Transnistria.

Rusia, care susține că invazia este „o operațiune militară specială”, a mobilizat mai multe trupe în estul Ucrainei, dar avansul pe teren a fost lent.

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, a spus Haines. Ea se referea la Transnistria, regiunea separatistă prorusă din Republica Moldova.

„Următoarea lună de război va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să-și revigoreze forțele. Dar chiar dacă au succes, nu avem încredere că lupta din Donbas va pune capăt războiului”, a spus ea.

Pe termen scurt, Putin vrea să captureze cele două regiuni separatiste Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod pe uscat în sudul Ucrainei până în Transnistria, a spus Haines.

Dar pentru a ajunge în Transnistria, comunitatea de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare totală în Rusia, pas pe care nu l-a făcut până acum.

„Deoarece atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere viabilă, cel puțin pe termen scurt”, a spus Haines.

Ea a adăugat că Putin speră ca unitatea comunității occidentale să slăbească în timp.

„Faptul că Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capacități militare convenționale ale Rusiei înseamnă că în următoarele câteva luni ne putem aștepta la o traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial de escaladare”, a adăugat Haines.

Ea spune că luptele sunt acum într-un impas: „Rușii nu câștigă, ucrainenii nu câștigă”.

Putin i-a îndemnat pe ruși să lupte, în discursul susținut luni, de Ziua Victoriei, dar nu a vorbit despre planurile sale pentru Ucraina, deși mai mulți lideri și analiști occidentali se așteptau ca președintele rus să se folosească de discursul din Piața Roșie a Moscovei pentru a ordona o mobilizare națională.