Simptomele răcelii pot fi de fapt COVID-19

Getting your Trinity Audio player ready...

Medicul Cristian Oancea, în cadrul unei intervenții la Medika TV, a tras un semnal de alarmă cu privire la utilizarea antibioticelor la primele semne de răceală. El a subliniat faptul că simptomele ușoare pot fi cauzate de o subvariantă a tulpinii Omicron, SARS-CoV-2, care se manifestă similar cu o pneumonie virală ușoară. „Dacă avem simptome de răceală sau gripă, să nu ne aruncăm prima dată la antibiotice”, a subliniat Oancea, recomandând tratamentul simptomatic ca primă abordare.

Este dificil pentru oameni să distingă dacă au COVID-19 datorită altor simptome comune în această perioadă, cum ar fi alergiile. Totuși, medicul a îndemnat populația să evite colectivitățile și să poarte măști de protecție, mai ales dacă prezintă simptome.

În contextul evoluției pandemiei, Oancea a punctat că, pe lângă vaccinare, acum există și medicație care poate fi administrată. A reiterat importanța vaccinării, inclusiv a celei antigripale, precizând că aceasta trebuie făcută sezonier.

La întrebarea legată de capacitatea spitalului din Timișoara de a trata cazurile de COVID-19, medicul a răspuns că 92-93% dintre pacienții depistați cu SARS-CoV-2 sunt tratați ambulatoriu, foarte puțini necesitând internare.

Recomandări medicale:

1. Nu utilizați antibiotice la primele semne de răceală.
2. Fiți precauți și evitați aglomerările dacă prezentați simptome de răceală.
3. Vaccinarea, inclusiv cea antigripală, este esențială.
4. Persoanele diagnosticate cu COVID-19 în Timișoara sunt în marea lor majoritate tratate ambulatoriu.