Singapore va deveni prima ţară din lume care interzice reclamele la băuturile cu zahăr

Singapore urmează să devină anul viitor prima țară din lume care interzice reclamele pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, în ceea ce autorităţile locale spun că este cea mai recentă mișcare a „războiului împotriva diabetului”.

Interdicția, care se va aplica băuturilor îndulcite cu zahăr „cel mai puțin sănătoase”, va acoperi toate platformele media, inclusiv în print, TV și online, a declarat Edwin Tong, ministru secretar de stat pentru Ministerul Sănătății.

El a declarat reporterilor la o conferință de presă că decizia a fost luată după o „consultare publică” sub forma unui sondaj.

Băuturile răcoritoare, sucurile, iaurtul și cafeaua instant ar fi toate afectate de noul regulament, spun autorităţile într-un comunicat de presă.

Ministerul spune, de asemenea, că va continua să adune feedback de la consumatori și industrie în următoarele luni, înainte de a anunța detalii suplimentare privind implementarea măsurii care va intra în vigoare anul viitor.

În plus față de interdicția publicitară, ministerul a anunțat că băuturile zaharoase vor avea, de asemenea, obligatoriul o etichetă nutrițională pe fața ambalajului cu coduri în culori, pentru a enumera calitatea nutrițională și conținutul de zahăr.

Tong a spus că cele două măsuri au fost doar primii pași în eforturile statului oraș de a combate diabetul. Alte două propuneri, inclusiv posibilitatea introducerii unei accize sau chiar a unei interdicții directe a băuturilor cu conținut ridicat de zahăr, sunt încă „pe ordinea de zi”.

“Intenționăm să le studiem mai atent”, a adăugat el. “Vrem să găsim măsuri care să fie durabile pe termen lung, care să nu modeleze doar comportamentul consumului de piață, ci și partea de aprovizionare pentru a permite schimbarea”.

Consumul mare de băuturi zaharoase este asociat cu obezitatea și riscuri mai mari de a dezvolta boli cronice precum diabetul și bolile de inimă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele care consumă în mod regulat una până la două cutii de băuturi zaharoase pe zi, au cu 26% mai multe șanse să dezvolte diabet de tip 2 decât cei care le consumă rar.
Mai mult, se estimează că prevalența globală a obezității s-a triplat aproape faţă de 1975.

Înainte de a anunța noile reglementări, Ministerul Sănătății a lansat o consultare publică privind reducerea consumului de băuturi zaharoase la sfârșitul anului trecut. Peste 70% dintre respondenți au susținut instituirea unor reglementări de publicitate pentru a influența alegerile consumatorilor.

sursa: green-report.ro