Sinn Fein pare să câștige alegerile din Irlanda de Nord

d87760b7 d237 43e4 9e08 5600fe237449

Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA, pare să revendice primul loc în alegerile din Irlanda de Nord, controlată de britanici, o schimbare istorică care ar putea aduce perspectiva odată îndepărtată a unei Irlande unite mai aproape. Sinn Fein a obținut 29% din votul de primă preferință, comparativ cu 21,3% cât a obținut Partidului Democrat Unionist (DUP) pro-britanic, indicând că este probabil să devină primul partid naționalist irlandez care să câștige cele mai multe locuri la alegerile pentru adunarea regională. de la crearea statului în 1921.

„Sinn Fein care e pe cale de a ocupa postul de prim ministru reprezintă un cutremur” pentru politica din Irlanda de Nord, a declarat Bill White, directorul executiv al companiei de sondaje LucidTalk.

O victorie a Sinn Fein nu ar schimba statutul regiunii, deoarece referendumul necesar pentru a părăsi Regatul Unit este la latitudinea guvernului britanic și probabil va lua câțiva ani. Dar implicațiile psihologice ale unui prim-ministru naționalist irlandez ar fi uriașe după un secol de dominație de către partidele pro-britanice, susținute predominant de populația protestantă a regiunii. Tendințele demografice au indicat de mult că acestea vor fi în cele din urmă eclipsate de partidele naționaliste irlandeze predominant catolice, care favorizează unirea nordului cu Republica Irlanda. Odată ocolit de organizația politică de ambele părți ale graniței pentru legăturile sale cu violența paramilitară, Sinn Fein este deja cel mai popular partid din Republica Irlanda, unde și-a creat o bază de succes la trei ani de la alegerile naționale, făcând campanie zilnică pe probleme precum costul vieții și asistența medicală.

A urmat o cale similară în alegerile din Irlanda de Nord, unde s-a concentrat mai degrabă pe preocupările economice decât pe unitatea irlandeză pentru a atrage alegătorii de mijloc. Sistemul complex de vot cu reprezentare proporțională din Irlanda de Nord înseamnă că partidul cu cele mai multe voturi de primă preferință nu câștigă neapărat cele mai multe locuri, dar un număr de analiști au spus că avansul lui Sinn Fein a fost prea mare pentru a fi ajuns din urmă. Rezultatele finale nu sunt așteptate până sâmbătă.