Social democrații suedezi susțin aderarea României la spațiul Schengen

schengen

Purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, Ardalan Shekarabi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen. Declarația vine după ce social-democrații votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării României la Schengen.

Anunțul a fost dat atât de Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, care salută decizia, cât și de social-democratul Victor Negrescu care laudă diplomația partidului său.

La începutul acestei toamne, social-democrații (S) au spus nu admiterii celor două țări în cadrul cooperării europene privind controlul frontierelor. Motivul a fost că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante cu privire la modul în care a fost afectată, printre altele, lupta împotriva criminalității.

În prezent, guvernul a înaintat Comisiei pentru justiție a Parlamentului un rezumat al opiniilor diferitelor autorități:

  • Se pare că autoritățile nu au nicio obiecție în privința extinderii, spune Shekarabi.
  • „În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”.