Angela Gheorghiu primește Premiul Puccini 2018

Soprana Angela Gheorghiu primește astăzi, în Italia, premiul „Puccini”, distincţie acordată anual unor artişti recunoscuți pentru interpretările memorabile ale capodoperelor compozitorului italian.

Angela Gheorghiu a înregistrat pe disc patru opere complete de Giacomo Puccini, patru DVD-uri Puccini, dar și un album solo cu arii din creația compozitorului italian.

Premiul este acordat din partea preşedintelui Fundaţiei Festivalului ‘‘Puccini”, Alberto Veronesi, şi a primarului din Viareggio, Giorgio Del Ghingaro, anunţă reprezentanţii sopranei Angela Gheorghiu.

Seara de gală va avea loc la Gran Teatro „Giacomo Puccini” din Torre del Lago, iar evenimentul va fi prezentat de către jurnalistul Alfonso Signorini.

Soprana Angela Gheorghiu s-a născut la Adjud şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Boheme”, debutând în acelaşi an la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat pe toate marile scene din lume. Pentru cariera sa, a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez.

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi al Universităţii din Bucureşti. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Preşedinţia României, iar doi ani mai târziu a primit medalia „Nihil Sine Deo” din partea regelui Mihai I, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei.