Starea de alertă, zi crucială pentru Guvern

Curtea Constituţională decide miercuri asupra sesizării făcute de Avocatul Poporului privind Ordonanţa care reglementează starea de alertă şi tot miercuri, Camera Deputaţilor – decizională – urmează să adopte legea propusă de Guvern privind starea de alertă.

Rămâne de văzut însă sub ce formă va ieși legea de la Cameră, pentru că proiectul, așa cum a ajuns de la Senat, are modificări substanțiale.
Trei zile fără restricții

Este un moment crucial pentru Guvern, dar și pentru evoluția epidemiei de coronavirus din România, pentru că încurcatele hățișuri legislative i-ar putea pune pe români în fața a trei zile de totală libertate, așa cum aveau înainte de apariția pandemiei. Nimeni nu i-ar mai putea opri să iasă din case și să meargă oriunde vor vrea.

Starea de urgență expiră joi la miezul nopții, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă. Această stare de alertă, însă, nu este deloc clară. Ea face obiectul unei contestări constituționale și al unor definiri legislative, riscând să nu fie aplicabilă. Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Premierul Ludovic Orban i-a solicitat, luni, ministrului de interne, Marcel Vela, să pregătească „o replică legală, constituţională şi faptică” în cazul unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) privind legislaţia pentru starea de alertă. „Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi în privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi, pentru că termenul de judecare la Curtea Constituţională este miercuri, pe 13 (mai – n.r.), şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru orice modificare care este necesară, pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică, astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitoare la activitatea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență şi a altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a declarat Orban, în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

„Suntem pregătiţi şi joi vă prezentăm formula de abordare”, a răspuns Marcel Vela.

Anterior, premierul Ludovic Orban anunţase că, în cazul în care Curtea Constituţională a României va declara neconstituţională legislaţia privind starea de alertă, Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă.
Avocatul Poporului: Președintele ar putea să-și asume prelungirea stării de urgență

Miercurea trecută, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării, a argumentat Avocatul Poporului.

Mai mult, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat marți seara, la TVR, că proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta. Renate Weber crede că, cel mai probabil, va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.