Statele UE vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei

Miniștrii de externe ai statelor membre Uniunii Europene s-au pus de acord luni să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Alexei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters şi dpa.

Astfel, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni, transmite Agerpres.

Potrivit Reuters, în cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.

Totodată, conform AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.

Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut, potrivit Dpa. EU are mai multe categorii de infracţiuni pentru care poate impune sancţiuni – încălcări ale drepturilor omului, utilizări de arme chimice, atacuri cibernetice şi terorism – dintre care primele trei au fost deja utilizate pentru a sancţiona autorităţile ruse