Ștefan Birtalan, legenda handbalului românesc, a decedat la vârsta de 75 de ani

Getting your Trinity Audio player ready...

Ștefan Birtalan, unul dintre cei mai mari handbaliști ai lumii, a murit în această dimineață la vârsta de 75 de ani. Vestea tristă a fost confirmată de fostul său coleg de echipă, Dan Marin, și de cotidianul Libertatea. Birtalan a decedat în jurul orei 6:00, după ce a fost internat timp de 10 luni la spitalul Fundeni, suferind de grave probleme de sănătate.

Ștefan Birtalan a fost un sportiv de excepție, cu o carieră strălucită în handbalul românesc și internațional. El a fost dublu campion mondial cu echipa națională a României, la edițiile din 1970 și 1974, și a fost desemnat cel mai bun handbalist al lumii în trei ani consecutivi: 1974, 1976 și 1977. Aceste recunoașteri au venit ca urmare a talentului său excepțional și a contribuției sale semnificative la succesul echipei naționale.

Birtalan a fost cunoscut pentru abilitățile sale remarcabile pe teren, fiind un jucător complet și un lider al echipei. Performanțele sale au inspirat generații întregi de handbaliști și au adus multe bucurii fanilor sportului din România și nu numai.

În ultimii ani, Ștefan Birtalan a suferit de probleme grave de sănătate. El a fost internat la spitalul Fundeni în ultimele 10 luni, suferind de insuficiență hepatică. „Mi-a cedat ficatul! Nu mai funcționează cum trebuie și trăiesc un adevărat chin”, declara Birtalan în urmă cu 6 luni, descriind lupta sa zilnică cu boala.

Vestea trecerii sale în neființă a provocat un val de tristețe și reacții din partea colegilor, prietenilor și fanilor. Dan Marin, fost coleg de echipă și campion mondial în 1974, a confirmat decesul și și-a exprimat regretul pentru pierderea unui mare prieten și sportiv.

„Este o pierdere imensă pentru handbalul românesc și pentru sportul mondial. Ștefan Birtalan a fost nu doar un jucător extraordinar, ci și un om deosebit, un mentor și un model pentru tineri”, a declarat Dan Marin.

Ștefan Birtalan va fi mereu amintit pentru contribuția sa inestimabilă la handbalul românesc și internațional. Moștenirea sa va dăinui prin performanțele sale sportive și prin influența pe care a avut-o asupra sportivilor tineri.