Stelian Ion: Am primit semnale că procedura de selecţie a procurorilor de rang înalt ar trebui să o facă altcineva

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, joi, că a primit semnale că „nu este în regulă” ca el să coordoneze procedura de selectare a candidaţilor pentru funcţiile de procuror de rang înalt, ci ar trebui făcută de altcineva, „pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut”. Miercuri noapte, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că îl revocă din funcție, Stelian Ion a publicat lista procurorilor care s-au înscris la concursul pentru mai multe posturi de conducere din DNA și DIICOT, între care și postul de procuror-șef DIICOT. Procedura ar urma să se încheie în 15 septembrie, când ministrul Justiției trimite președintelui Iohannis propunerile sale pentru aceste funcții.

Chestionat de jurnaliști, Stelian Ion a spus că „este mai degrabă vorba nu despre un partid anume, ci despre maniera în care se discută”.
„Eu văd această procedură ca una care trebuie să fie transparentă, una în care trebuie să colaboreze instituţiile, să dialogheze, pe cât le permite atribuţia legală, şi la finalul procedurii să fie nişte propuneri care să fie şi acceptate de preşedinte, care este cel care are ultimul cuvânt, să aibă şi girul Secţiei pentru procurori”, a afirmat ministrul Justiţiei, care le-a transmis magistraţilor să nu accepte niciodată „semnale politice de niciun fel în activitatea pe care o desfăşoară”.