Street Delivery revine în luna iunie, tema editiei – „Grădini posibile”

Street Delivery 2017 va avea loc în weekend-ul 9 -10 iunie, pe strada Pictor Arthur Verona din Bucureşti, când artera se închide pentru maşini şi se transformă într-un spaţiu destinat exclusiv pietonilor, creaţiei şi ideilor pentru un oraş mai verde.

Tema ediţiei a XII-a a evenimentului este ”Grădini Posibile”, iar organizatorii au lansat apelul pentru proiecte. În 2017, Street Delivery va avea loc în nouă oraşe din România şi Republica Moldova: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Galaţi, Arad, Chişinău.

Invităm arhitecţi, urbanişti, peisagişti, artişti, vecini care doresc să îşi pună grădina la dispoziţie şi pe oricine are idei pentru un oraş mai bun să propună moduri prin care putem transforma zona din jurul străzii Arthur Verona într-o grădină de proiecte, într-o oază verde improbabilă a Bucureştiului”, spun organizatorii.

De-a lungul celor trei zile, ”vom călători – la pas sau cu imaginaţia – şi în alte spaţii ale oraşului în care natura a preluat controlul: Delta Văcăreşti, Grădina Botanică, Grădina Cişmigiu, Grădina Uranus, Grădina Universitarilor. Aşteptăm şi pentru asta propunerile voastre!”.

Bucureştiul, cândva oraş al grădinilor, a devenit un duşman pentru pietoni. ”Mersul pe jos de la Vest la Est este acum o corvoadă, pe care noi dorim să o rezolvăm printr-un traseu cultural-pietonal”, spun organizatorii.

Pentru o calitate decentă a vieţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă ca standard 50 mp de spaţiu verde urban pe cap de locuitor. Uniunea Europeană recomandă un minim de 26 mp/ capita. În 2014, fiecare bucureştean se putea bucura în mod real de mai puţin de 10 mp de spaţiu public verde, incluzând cu multă bunăvoinţă cimitire, fâşii de verdeaţă dintre parcare şi carosabil, păduri din extravilan”, potrivit statisticilor.

Perioada de înscriere se încheie pe 10 mai, ora 23.59. Proiectele selectate de echipa Street Delivery vor fi anunţate până pe 15 mai, pe site-ul evenimentului.