SUA: Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Camera Reprezentanţilor a votat punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acesta intrând în istorie ca singurul preşedinte al Statelor Unite supus de două ori unei proceduri de destituire. Votul de miercuri va declanșa un proces în Senatul controlat de republicani.

Rezoluția de punere sub acuzare a trecut cu 232 de voturi pentru (222 democrați și 10 republicani), 197 împotrivă și 4 abțineri.

Ce urmează

Votul din camera inferioară a legislativului american va declanșa automat un nou proces pentru Trump în Senatul controlat de republicani însă liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a anunțat deja că nu va demara audierile în camera superioară a Congresului înainte de 19 ianuarie.
 
Senatorii americani se află în vacanță parlamentară până la data respectivă, cu o zi înainte de depunerea jurământului de președintele ales Joe Biden. Asta înseamnă că un proces în Senat nu va avea loc în următoarele zile ci doar după ce Trump își va încheia mandatul și, cel mai probabil, în primele zile ale președinției Biden când democrații vor prelua controla Senatului.
 
Procesul din Senat pentru destituirea lui Trump va fi prezidat de judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts, democrații având nevoie de o majoritate de două treimi din voturile exprimate pentru destituirea lui Trump, cvorum greu de imaginat momentan. Însă liderul republican al Senatului, Mitch McConnell pare tot mai dispus să susțină o destituire a lui Trump.