SUA: Rolul principal din opera ”Don Giovanni”, interpretat pentru prima oară de un bariton transgender

Premiera unei montări cu ”Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart pe scena Operei din Tulsa prezintă prima dată pentru opera americană o solistă transgender în rolul principal, potrivit Reuters.

Lucia Lucas este bariton și interpretează rolul care dă titlul capodoperei mozartiene în cea de-a 71-a stagiune a respectatei instituții de spectacol din statul american Oklahoma.
Lucas are cetățenie americană dar trăiește în Germania și a mai apărut pe scenele europene, dar este prima dată când interpretează un rol principal în Statele Unite.
„Am fost frapat de vocea ei. A fost uluitor, puterea, adâncimea și frumusețea”, spune Tobias Picker, compozitor și regizorul artistic responsabil cu distribuirea lui Lucas.
„Lucia Lucas a petrecut atât de mult timp încercând să fie un băiat/bărbat în viața reală încât se pricepe să interpreteze rolul de bărbat și este oricând bucuroasă să joace un rol masculin pe scenă (atâta timp cât nu i se cere să o facă în viața de zi cu zi)”, anunță site-ul artistei care se arată încântată de faptul că majoritatea rolurilor ei continuă să fie masculine pe scenă.
Lucia Lucas are 38 de ani și când s-a mutat în Europa se numea Lucas Harbour. Își construise deja o carieră ca bariton până în 2013, când a devenit femeie. Cu toate că a urcat pe mai multe scene europene, montarea de la Tulsa este primul spectacol în care cântăreața revine într-un rol principal în țara sa natală.