SUA și UE vor să elimine 1/3 din emisiile globale de gaz metan

SUA și UE au căzut de acord să taie în jur de o treime din emisiile de gaz metan care contribuie la încălzirea planetei, până la sfârșitul acestui deceniu. Cei doi actori internaționali pun presiune și pe alte mari economii de la nivel mondial să li se alăture, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Pactul Statelor Unite și Uniunii Europene vine în contextul în care Washington-ul și Bruxelles-ul vor să convingă și alte mari economii înaintea unui summit de la Glasgow în care vor fi abordate schimbările climatice în noiembrie, cu un potențial impact semnificativ asupra industriilor de Energie, Agricultură și Deșeuri, responsabile de marea parte a emisiilor de metan.

Metanul, un gaz cu efect de seră, este a doua cauză, după dioxidul de carbon, pentru schimbările climatice. Guvernele caută mai intens soluții pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, un obiectiv al acordului climatic de la Paris.

Într-o încercare de a resuscita acțiunea, SUA și UE vor face în această săptămână o promisiune comună că vor reduce emisiile de metan cauzate de om cu cel puțin 30% până în 2030, în comparație cu nivelurile din 2020, potrivit unui proiect de document al Angajamentului Global pentru Metan, văzut de Reuters.

Documentul scrie că durata de viață scurtă a metanului în atmosferă înseamnă că „luarea de acțiune acum poate reduce rapid rata încălzirii globale.

Un document separat listează țările pe care SUA și UE vor să le includă în angajament. Aceștia au inclus state care emit cantități importante de metan, precum China, Rusia, India, Brazilia și Arabia Saudită, precum și Norvegia, Qatar, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

Acordul probabil va fi dezvăluit vineri la o ședință a marilor economii care emit metan, menită să adune sprijin înaintea summit-ului COP26 de la Glasgow.

Liderii mondiali sunt sub presiune din partea oamenilor de știință, militanților de mediu și a emoției populare pentru a se angaja în Glasgow la acțiuni mai ambițioase prin care să fie diminuată încălzirea globală.