SUA testează clinic primul vaccin pentru coronavirus

Cercetătorii din SUA au început luni testarea unui vaccin experimental pentru coronavirus – informează AFP.

Cu ajutorul a patru voluntari sănătoși, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Kaiser Permanente Washington din Seattle au început un studiu în prima etapă a unui potențial vaccin COVID-19, care a fost dezvoltat în timp record după ce noul virus a explodat din China și a fost răspândit pe tot globul.

„Toată lumea vrea să facă tot ce poate în această situație de urgență” – a spus dr. Lisa Jackson, liderul grupului de studiu Kaiser Permanente.

„Cu toții ne simțim atât de neputincioși. Aceasta este o oportunitate uimitoare pentru mine de a face ceva „, a spus Jennifer Haller, 43 de ani, din Seattle, manager de operațiuni la o companie mică de tehnologie, participantă la studiu. 

Etapa de azi a marcat doar începutul unei serii de studii la oameni necesar pentru a demonstra dacă vaccinul este sigur și poate funcționa. Chiar dacă cercetările merg bine, un vaccin nu ar fi disponibil pentru o utilizare pe scară largă mai devreme de 12 până la 18 luni, a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Național de Sănătate din S.U.A.

Totuși, găsirea unui vaccin „este o prioritate urgentă pentru sănătatea publică”, a declarat Fauci. Noul studiu „este un prim pas important spre atingerea acestui obiectiv”.

Nu este singurul vaccin potențial. Zeci de grupuri de cercetare din întreaga lume se întrec pentru a crea un vaccin împotriva COVID-19. Un alt candidat este cel realizat de Inovio Pharmaceuticals și este de așteptat să înceapă propriul studiu luna viitoare în SUA, China și Coreea de Sud.

Institutul de cercetare Seattle face parte dintr-o rețea guvernamentală care testează tot felul de vaccinuri și a fost ales pentru studiul vaccinului împotriva coronavirus înainte ca COVID-19 să înceapă să se răspândească pe scară largă în statul Washington.

Kaiser Permanente a examinat zeci de oameni, în căutarea celor care nu au probleme cronice de sănătate și nu sunt bolnavi în prezent. Cercetătorii nu verifică dacă voluntarii ar avea deja un caz ușor de COVID-19 înainte de a decide dacă sunt eligibili.

Dacă unii ar face acest lucru, oamenii de știință vor putea spune după numărul de anticorpi din testul de sânge pre-vaccinare și să dea seama de asta, a spus Jackson. Participanților li se va plăti 100 USD pentru fiecare vizită la clinică din studiu.