Sute de români de etnie romă au trecut ilegal granița din Mexic în SUA

Sute de români de etnie romă au trecut ilegal granița dintre Mexic și SUA în ultimele săptămâni, în căutare de azil, punând în evidență cât de mari sunt distanțele pe care le parcurg unii dintre migranții care contribuie la creșterea numărului de arestări la frontieră – cel mai mare din ultimii 20 de ani, scrie Reuters.

Românii merg ca turiști în Mexic, unde nu au nevoie de viză, iar acolo sunt preluați de rețelele de traficanți, care îi duc la granița cu SUA. În ultimele opt luni a fost înregistrat un nou record: peste 2.200 de migranți ilegali din țara noastră au fost prinși după ce au traversat fluviul Rio Grande.

Printre sutele de migranți din America Centrală, care traversează zilnic cu pluta fluviul Rio Grande din Mexic în Texas, în sudul Statelor Unite, sunt câteva zeci care ies în evidență. Sunt mai înalți, poartă cămăși, pantofi eleganți și treninguri, în timp ce restul migranților sunt îmbrăcați în blugi și tricouri.

Polițiștii americani de frontieră care i-au prins imediat după ce au traversat fluviul au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. După o pauză, câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români, relatează un fotoreporter Reuters.

Sute de români de etnie romă au traversat în ultimele săptămâni granița Mexic – SUA, în Texas, în căutare de azil. Reporterii agenției Reuters au văzut cu ochii lor, în repetate rânduri în luna mai, cum grupuri mari formate din astfel de migranți traversează Rio Grande cu pluta. Cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii spun că au fugit din România din cauza rasismului și vor să obțină azil în Statele Unite.

Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de discriminare și excludere socială, mai notează agenția Reuters.