Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan

Talibanii au cucerit Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, au declarat vineri mai mulți oficiali, potrivit Reuters. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale. Tot vineri, alte două capitale de provincii au căzut în mâinile talibanilor.

„După lupte grele, care au avut loc noaptea trecută, talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar”, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters, după ce și militanții și-au anunțat victoria.

„Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt pe un cont oficial al talibanilor, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.

Forțele guvernamentale controlează în continuare aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.