Tătaru: În localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere

Ministrul Sănătății a declarat luni că numărul de îmbolnăviri din țara noastra este in faza de platou și se speră ca de săptămâna viitoare numărul îmbolnăvirilor să scadă.

Acesta a reiterat că după 15 mai vom putea circula în localitate fără declarație pe proprie răspundere, dar că pentru a călători în afara localității trebuie să se facă dovada unui motiv bine întemeiat. Întrebat despre cum va putea verifica poliția motivul invocat, acesta a dat exemplul călătoria la o locuință deținută în afara localității unde cel care face călătoria trebuie să dovedească faptul că este proprietarul.

„După 15 mai se poate ieşi din localitate doar din motive bine întemeiate, mergem să îngrijim pe cineva – un copil, o persoană bolnavă, mergem la o proprietate pe care o avem în altă parte, mergem la munca câmpului, sunt lucruri care sunt motive întemeiate, veţi vedea în următoare perioadă. (…) Declaraţia pentru ieşire din localitate ne-am gândit ca deocamdată să fie verbală, putând dovedi şi cu ceva, un act de proprietate. Trebuie să facem dovada acelui motiv bine întemeiat, dăm adresa unde mergem şi atunci se poate verifica”, a explicat Tătaru, , citat de Agerpres.
 
Tătaru a precizat că în interiorul localităţii se va circula fără declaraţia pe proprie răspundere.

„După 15 mai, românii vor circula fără acea declaraţie pe proprie răspundere în interiorul localităţii, dar vom respecta anumite principii şi precauţii, trebuie neapărat respectate. (…) Dacă în următoarele două săptămâni vom avea o evoluţie conform cu aşteptările noastre şi nu avem o recrudescenţă a unor focare sau o reluare a unei transmiteri comunitare extinse atunci ne aşteptăm ca în următoarea perioadă de 14 zile să putem relaxa şi alte măsuri”, a mai arătat Tătaru.
 
Tătaru spune că se intenționează mentinerea carantinei instituționalizate și o lege in acest sens a fost trimisă către Parlament.
 
Pe perioada stării de alertă, regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în aport cu prevederile Ordonanței 2/2001 (privind regimul juridic al contravențiilor) pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, prezentând principalele măsuri din proiectul de lege privind combaterea pandemiei de COVID-19, în perioada stării de alertă.