Teatrul Gong, primul din țară unde spectacolele pot fi înțelese și de cei care nu aud

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong din Sibiu este primul teatru din România unde spectatorii care nu aud, fie ei copii sau adulți, pot înțelege ce se întâmplă pe scenă, aici fiind montat un sistem de ascultare asistată pentru persoanele cu deficiențe de auz.

MobileConnect este un sistem inovativ ce funcționează pe baza unui principiu relativ simplu. Sunetul este preluat din sală cu ajutorul unor microfoane speciale, iar mai apoi mixat și redat de un inginer de sunet printr-un sistem WiFi direct pe telefonul utilizatorului sau pe dispozitivele inteligente puse la dispoziție gratuit de teatru. Receptarea sunetului astfel prelucrat se face cu ajutorul unei aplicații disponibile în mod gratuit atât pentru telefoanele ce rulează sistemul de operare Android, cât și iOS (Sennheiser MobileConnect). Sunetul se transmite la cea mai înaltă calitate prin intermediul a patru canale audio și permite ajustarea frecvențelor în funcție de nevoile personale ale fiecărui utilizator.

Teatrul poate pune la dispoziția spectatorilor până la 30 de dispozitive de ascultare asistată la un singur eveniment, dar recomandă cu tărie ca utilizatorii cu smartphone-uri să își configureze propriile telefoane pentru a se conecta direct la sistemul de ascultare asistată.

Mai mult decât atât, pentru spectatorii cu implant cohlear (copii sau adulți) au fost achiziționate 20 de bucle cu inducție ce pot transmite sunetul din sală ca semnal sonor către creier. Accesul la dispozitive sau buclele de inducție se face gratuit, în regim concesionat, pe baza unei rezervări la agenția de bilete a teatrului, cu cel puțin două zile înainte de începerea evenimentului.