Teroristul ISIS-K care s-a detonat la aeroportul din Kabul fusese eliberat din închisoare de talibani

Teroristul ISIS-K care s-a detonat la aeroportul din Kabul pe 26 august, ucigând zeci de oameni, printre care și 13 militari americani, fusese eliberat dintr-o închisoare din apropierea capitalei afgane cu câteva zile înainte, când talibanii au preluat controlul asupra zonei, scrie CNN, citând trei oficiali americani.

Doi oficiali americani și Ken Calvert, membru republican în Camera Reprezentanților, au dezvăluit că atentatorul sinucigaș a fost eliberat din închisoarea Parwan de la baza aeriană Bagram. SUA a controlat baza până când a părăsit Bagramul, la începutul lunii iulie.

Dezvăluirea pune în lumină haosul din ultimele zile ale retragerii din Afganistan și efortul SUA de a ține sub control situația care se deteriora rapid în zona aeroportului, în timp ce încredințase talibanilor paza perimetrului din jurul aeroportului.

Sute de membri ai grupării teroriste ISIS-K erau închiși la închisoarea Parwan din Bagram și închisoarea Pul-e-Charkhi de lângă Kabul, alături de alte mii de deținuți, când talibanii au preluat controlul zonei, cu câteva ore de a intra în capitala Kabul, la mijlocul lunii august, potrivit unei surse din intelligence. Talibanii au golit ambele închisori, eliberând propriii lor membri, dar și pe cei ai gruăprii ISIS-K.

11 zile mai târziu, pe 26 ugust, unul dintre deținuii eliberați s-a detonat la aeroportul din Kabul, în zona intrării Abbey Gate, ucigând 13 militari americani și zeci de civili afgani care încercau să părăsească țara.

ISIS-K, filiala Stat Islamic din Afganistan, a revendicat atacul de la aeroport și a anunțat că autorul atacului se numește Abdul Rehman Al-Loghri. Doi oficiali americani au confirmat identitatea atacatorului.

Ken Calvert a declarat la rândul său că a fost informat de oficiali din domeniul securității naționale despre identitatea atacatorului și despre faptul că fusese eliberat din închisoarea de la Bagram.

Tranziția rapidă de la deținut eliberat la atacator sinucigaș arată pericolul pe care îl reprezintă Afganistanul fără o prezență militară americană. Generalul Mark Milley, comandantul armatei americane, afirmă că amenințarea Afganistanului este mai mică decât după 9 septembrie 2001, dar avertizează că există condiții pentru reorganizarea al-Qaeda sau a grupării ISIS-K.