×

„The White Lotus” și tabuul nudității masculine pe ecrane

„The White Lotus” și tabuul nudității masculine pe ecrane

De la prima scenă cu nuditate masculină din sezonul inaugural, până la recentul episod 4 din cel de-al treilea sezon, serialul HBO „The White Lotus” continuă să stârnească valuri de comentarii prin felul în care abordează, fără menajamente, nuditatea frontală masculină. Deși cultura vizuală globală e plină de nuditate feminină, prezența explicită a organului sexual masculin rămâne încă un subiect de controversă și fascinație, iar creatorul serialului, Mike White, pare conștient de acest potențial provocator.

Scena care a incendiat rețelele sociale

În episodul patru al sezonului trei – filmat în Thailanda – personajul Tim Ratliff (interpretat de Jason Isaacs), un milionar aflat în colaps nervos, se așază la micul dejun într-un halat desfăcut, iar o mișcare bruscă îl lasă expus în fața familiei. „Oh my God, Dad! Your balls!”, strigă copiii săi adolescenți într-un moment care a devenit instantaneu viral. Pe platforma X (fostul Twitter), reacțiile au variat de la amuzament la confuzie: „Jason Isaacs, nu știam de ce ești capabil…” sau „Nu mă așteptam să văd bagheta lui Lucius Malfoy în seara asta, dar iată-ne aici”.

Este doar cea mai recentă dintr-o serie de apariții ale nudității masculine în „The White Lotus”, unde fiecare sezon a inclus, încă din primul episod, o scenă frontală explicită cu un personaj masculin.

Un model recurent: masculinitatea expusă și vulnerabilă

Mike White pare să folosească intenționat aceste momente ca instrumente narative – fie pentru a sublinia vulnerabilitatea unui personaj, fie pentru a-l poziționa ca agresor sau individ hipermasculin. În sezonul 1, Mark Mossbacher (Steve Zahn) își cere soției să-i inspecteze testiculele, temându-se de cancer. În sezonul 2, Cameron (Theo James) se dezbracă deliberat în fața partenerei prietenului său. În sezonul 3, fiul lui Tim, Saxon, își etalează penisul în fața fratelui mai mic, într-o demonstrație de putere și batjocură.

Criticul Santiago Fouz-Hernandez, profesor de studii de gen și cinema la Universitatea Durham, subliniază că aceste expuneri repetate nu sunt doar accidentale sau menite să șocheze, ci reflectă o destructurare intenționată a noțiunii de „phallic mystique” – ideea că penisul, ca simbol al puterii masculine, trebuie să rămână ascuns pentru a-și păstra aura de autoritate.

Comedie, sexualitate și control

„The White Lotus” jonglează constant între umor, dramatism și sexualitate. Într-un episod recent, Vlad – un angajat al stațiunii – își „elicopterează” penisul într-o scenă care servește doar drept gag vizual. Însă alte secvențe sunt marcate de tensiune și chiar de o dinamică de intimidare sexuală – precum cele în care bărbații își expun intenționat nuditatea în fața unor femei sau a unor personaje vulnerabile.

„Este o redirecționare a privirii camerelor – de la privirea masculină asupra femeilor, la o analiză a bărbaților și masculinității în sine”, notează criticul David Opie. „Aceste scene contribuie la demontarea normelor legate de sex, statut și misoginie.”

O dublă măsură în discuțiile despre nuditate?

În ciuda normalizării treptate a nudității masculine în seriale precum „Euphoria” sau „Game of Thrones”, reacțiile publicului și ale presei la aparițiile nud în „The White Lotus” par să confirme că penisul rămâne un element cu impact emoțional și cultural puternic. Jason Isaacs însuși s-a declarat deranjat de insistența cu care jurnaliștii îl întreabă dacă scena în care apare gol a fost jucată cu un proteza.

„Când o actriță apare goală, nu o întreabă nimeni dacă sânii ei sunt reali. De ce e o obsesie cu penisurile?”, a spus actorul. Ulterior, a revenit asupra declarațiilor, precizând: „Am spus lucrurile greșite, în felul greșit. E adevărat, femeile au fost exploatate în mod disproporționat în istoria filmului. Dar întrebarea rămâne: de ce atâta fascinație când un bărbat apare gol pe ecran?”

Protezele și falsul realism

Paradoxal, deși serialul promovează o aparentă „autenticitate” a expunerii masculine, multe dintre scenele controversate sunt realizate cu proteze sau efecte vizuale. Fouz-Hernandez consideră că acest lucru subminează scopul de a normaliza nuditatea masculină, deoarece perpetuează idealuri nerealiste: „Ar fi nevoie de mai multă diversitate – de forme, dimensiuni, imperfecțiuni reale. În schimb, ni se oferă tot o formă de mitologizare a falusului.”

Între șoc și normalizare

Fiecare apariție frontală în „The White Lotus” este însoțită de un context dramatic sau comic intens, ceea ce contribuie la un efect de „penis melodramatic”, concept descris în studiile de cinema de Peter Lehman. Fie că este vorba de o posibilă boală, o criză existențială sau un joc de putere sexuală, penisul nu este niciodată „doar acolo” – el e mereu purtător de semnificații, emoții, tensiuni.

Cu două episoade rămase din sezonul al treilea, este foarte probabil ca serialul să continue să exploreze aceste limite dintre intimitate, vulnerabilitate și spectacol – iar nuditatea să rămână, în mod ironic, un element de conversație într-o cultură încă incomodă cu ea. După cum declară Mike White: „Sexul nu este întotdeauna inofensiv. Dar nici profund dăunător. E profund natural. Suntem animale.”


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura