Timișoara este de azi capitală culturală europeană

img 3609

Programul cultural al Timişoarei 2023, cu cele peste 1.000 de evenimente şi proiecte, va confrunta oraşul şi comunitatea cu speranţe, frumuseţe şi excelenţă, dar şi cu limite, cu frici şi vise frânte, uneori incomod, dar niciodată cinic, a declarat primarul Dominic Fritz la ceremonia de deschidere oficială a exercitării titlului CCE 2023, care a avut loc vineri seara, la Palatul Culturii.

„Nu suntem perfecţi, nici în Europa, nici în România, nici în Timişoara. Dar Capitala Culturală nu este un titlu care să premieze perfecţiunea, ci unul care celebrează ambiţia unui oraş de a nu sta pe loc. Tocmai din recunoaşterea propriilor vulnerabilităţi se naşte energia creatoare care mişcă un oraş. Niciodată pentru a descuraja, ci mereu pentru a construi, pentru a creşte încrederea în valorile noastre, în semenii noştri, în forţele noastre proprii. A creşte încrederea, aceasta este misiunea culturii. Asta este invitaţia noastră către Europa în acest an”, a afirmat primarul Capitalei Culturale Europene (CCE) 2023.

Edilul a vorbit despre multiculturalitatea şi ecumenismul oraşului, elocventă fiind încărcătura simbolistică a Palatului Culturii, unic în Europa, în care funcţionează trei teatre care joacă în trei limbi diferite (română, maghiară şi germană).

„Dar această sală este şi locul care a cunoscut teroarea extremismului, când în 1938 într-un atentat antisemit au fost ucişi patru oameni şi răniţi alţi zeci. Şi tot de aici, din balconul care se deschide spre Piaţa Victoriei/Operei, a renăscut speranţa când, curajos, timişorenii au proclamat Timişoara primul oraş liber de comunism în 20 decembrie 1989. Este o parte a moştenirii care ne face să fim cei de azi. O moştenire construită pe valori împărtăşite de generaţii de timişoreni – pe respect pentru diversitate etnică şi religioasă, pe curaj, pe un oarecare scepticism faţă de putere, pe recunoştinţă pentru ceea ce a fost şi este şi pentru ceea ce va fi”, a spus Dominic Fritz.

Primarul oraşului multietnic a transmis un mesaj în limba maghiară: „Suntem mândri de fiecare comunitate a Timişoarei: maghiară, germană, evreiască, sârbă, bulgară, romă şi multe altele, care trăiesc aici de secole într-un continuu dialog constructiv”.

În limba germană edilul a transmis: „În această Europă, care încă îşi găseşte drumul în acest secol complex, Timişoara vrea să transmită curaj cu povestea ei: Diversitatea e o sursă de putere. Cultura creează prosperitate”.

„Suntem Capitală Europeană a Culturii nu doar din mândria acestei moşteniri, ci şi pentru că avem convingerea că valorile care ne-au format sunt relevante pentru Europa de azi. Căci prosperitate fără inovare nu există, inovare fără diversitate nu există, diversitate fără respect nu există, respect fără cultură nu există. Acesta este crezul nostru la Timişoara, de sute de ani, aceasta este baza bunăstării noastre şi a Europei. Hotărâţi vom întări acest crez în acest an 2023 iar fragilitatea vremurilor noastre nu ne este spaimă, ci spor. Dragi români din toată ţara, suntem şi capitala voastră. Veniţi la Timişoara să redescoperiţi România, să reaprindem împreună spiritul inovator al acestei ţări, să vă încărcaţi cu speranţă şi lumină”, a spus Dominic Fritz.