Titlul de doctor al ministrului Cercetării, Ivan-Bogdan Gruia, invalidat de CNATDCU

Getting your Trinity Audio player ready...

Titlul de doctor al ministrului cercetării, Ivan-Bogdan Gruia, a fost invalidat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Lucrarea de doctorat a ministrului a fost coordonată de Vasile Dîncu, senator PSD. Aceasta este considerată una dintre cele mai mari rușini în lumea academică.

Teza de doctorat a lui Gruia nu a îndeplinit criteriile științifice și a fost respinsă de CNATDCU, deși anterior fusese susținută în fața unei Comisii de doctorat de la Universitatea București. Această comisie, compusă din profesori de la diverse universități, recomandase acordarea titlului de doctor. Cu toate acestea, în urma unei analize ulterioare efectuate de specialiștii CNATDCU, decizia de acordare a titlului de doctor a fost invalidată.

Ministrul Cercetării, Bogdan Gruia, a confirmat pentru Newsweek România că a primit propunerea de a deveni doctor de la Comisia universitară de doctorat, dar CNATDCU a invalidat această decizie. Gruia are acum un an la dispoziție pentru a-și corecta lucrarea.

Ivan-Bogdan Gruia a fost numit ministru al cercetării în cabinetul condus de Marcel Ciolacu. Potrivit CV-ului său, a studiat la Facultatea de Științe Politice la Cluj și a urmat un masterat în științe politice la Universitatea Babeș Bolyai. În 2016, s-a înscris la doctorat la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice.

Un fost membru al CNATDCU a subliniat gravitatea situației, având în vedere poziția lui Gruia, aceea de ministru al cercetării. Acesta a menționat că Vasile Dîncu, coordonatorul tezei, ar fi trebuit să semnaleze eventualele erori.