Trei filme româneşti, în competiţia internaţională de la Karlovy Vary

Filmele „Ouăle lui Tarzan” de Alexandru Solomon, „Mariţa” de Cristi Iftime şi „Breaking News” de Iulia Rugină sunt cele trei pelicule româneşti care vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, aflat la cea de-a 52-a ediţie. Prestigiosul festival se desfăşoară între 30 iunie şi 8 iulie.

Ouăle lui Tarzan” este cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon. Pelicula va avea premiera internaţională în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

„Ouăle lui Tarzan” va avea două proiecţii la Cluj-Napoca, săptămâna viitoare, pe 9 iunie, de la ora 16.00 la Casa de Cultură a Studenţilor, şi pe 10 iunie, de la ora 14.45, la Universitatea Sapienţia. Documentarul va fi proiectat în afara competiţiei, în cadrul programului „Zilele filmului românesc” la TIFF, după cum arată un comunicat de presă emis de Hi Film Productions.

„Ouăle lui Tarzan” este un film despre utopii, o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuţelor şi oamenilor”, declară regizorul Alexandru Solomon.

Lungmetrajul „Mariţa” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime. Pelicula a fost inclusă în competiţia „East of the West”, secţiune dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film.

Debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime îl are în centrul poveştii pe Costi, căruia i se face brusc dor de poveştile tatălui său, sătul fiind de propriile probleme de cuplu. Astfel se hotărăşte să treacă pe la el şi să-l facă cadou mamei şi fraţilor lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-şi dorise asta.

Provocarea acestui road-movie a fost să reuşesc să surprind un moment de trecere din existenţa fiului, momentul desprinderii de tată, un individ tragicomic care s-a lăsat tot timpul purtat de viaţă. Miza a fost ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezenţa şi cu poveştile lui, încât să li se pară lor înşile greu să se despartă de el”, declară regizorul Cristi Iftime.

Cel de-al treilea film românesc de la Karlovy Vary, „Breaking News”, pelicula Iuliei Rugină, va rula de asemenea, în cadrul programului „Zilele filmului românesc” la TIFF. Din distribuţia filmului fac parte Andi Vasluianu, Voica Oltean şi Floriela Grapini.

După moartea tragică a operatorului său, reporterul Alex Mazilu face un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, Alex pune laolaltă puzzle-ul existenţei lui, totul văzut prin ochii încercatei lui fiice adolescente. În încercarea de a compensa moartea fostului coleg, Alex îi ia, pe nesimţite, locul, după cum informează tiff.ro.

Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai important eveniment cinematografic din Cehia dar şi din Europa Centrală şi de Est. Este considerat un festival de categoria A, alături de evenimente precum Cannes, Berlin, Veneţia, San Sebastian, Moscova, Montreal, Shanghai sau Tokyo.