Trump amenință cu suspendarea pe termen nedefinit a contribuției americane la OMS

Preşedintele american, Donald Trump, a acuzat din nou luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că este o „marionetă a Chinei”, reiterând criticile sale legate de gestionarea crizei coronavirusului. Într-o scrisoare adresată directorului general al OMS, Trump avertizează că va sista definitiv contribuția Statelor Unite la bugetul organizației dacă aceasta „nu se angajează să îmbunătățească situație semnificativ în următoarele 30 de zile”.

Președintele a postat pe Twitter o copie a scrisorii. „Este evident că greșelile repetate pe care le-ați comis în modul cum ați reacționat la pandemie a costat lumea întreagă foarte mult” a mai scris președintele Trump.

La jumătatea lui aprilie, Trump anunțase suspendarea contribuției americane la bugetul OMS, acuzând organizația că ar fi permis Chinei să manipuleze informațiile legate de virulența noului coronavirus, după ce epidemia izbucnise în decembrie, la Wuhan.

În 2019, contribuția americană a fost de peste 550 de milioane de dolari din bugetul total al OMS de 6 miliarde de dolari.

Tot luni, cu ocazia reuniunii anuale a Organizației Mondiale a Sănătății, ministrul american al Sănătății Alex Azar a reluat acuzațiile: „Eşecul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în gestionarea pandemiei de COVID -19 a costat numeroase vieţi”, a spus Azar.

Tot la reuniunea anuală a OMS, președintele Chinei, Xi Jingping a declarat că țara sa este dispusă să ofere 2 miliarde de dolari pentru lupta cu pandemia de coronavirus și a cerut și celorlalte țări membre să-și mărească substanțial contribuțiile. Anul trecut, China a contribuit cu 43 de milioane de dolari la bugetul OMS.