Trump schimbă tonul după violențele de la Capitoliu

După o zi de haos care a zguduit America, preşedintele în exerciţiu Donald Trump, acuzat de preşedintele ales Joe Biden că a subminat democraţia, a lansat un apel – rar – la „reconciliere”, condamnând un „atac odios” asupra Capitoliului, informează AFP.

Într-o înregistrare video ce marchează o schimbare clară de ton, preşedintele republican s-a declarat „scandalizat de violenţa” creată de câteva sute de susţinători ai săi care au invadat miercuri sediul Congresului.

„Tocmai am trăit alegeri intense şi emoţiile sunt puternice”, dar „trebuie să ne calmăm” a adăugat el, deşi în ultimele două luni Donald Trump a aţâţat spiritele inflamate, susţinând teorii ale conspiraţiei.

„Mă voi concentra acum pe o tranziţie ordonată şi liniştită a puterii”, a asigurat Trump în acest mesaj foarte aproape de un discurs de recunoaştere a înfrângerii sale în alegeri, fără totuşi să o spună în mod explicit.

„Aș dori să încep prin a vorbi despre atacul condamnabil asupra Capitolului Statelor Unite. La fel ca toți americanii, sunt revoltat de violența, nelegiuirea și haosul creat.
America este și trebuie să rămână întotdeauna o națiune a legii și ordinii. Manifestanții care s-au infiltrat în Capitol au pângărit sediul democrației americane. Cei care ați participat la acte de violență și distrugere, nu ne reprezentați țara.

Cei care ați încălcat legea, veți plăti.

Acum Congresul a certificat rezultatele și noua administrație va fi inaugurată pe 20 ianuarie. Prioritatea mea este asigurarea unei tranziții de putere ordonate și fără probleme. Acest moment cere vindecare și împăcare.

Iar susținătorilor mei minunați, știu că sunteți dezamăgiți, dar vreau, de asemenea, să știți că drumul nostru incredibil este abia la început. Mulțumesc! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dumnezeu să binecuvânteze America!”, a transmis Trump.

Preşedintele ales Joe Biden, a cărui victorie a fost certificată de Congres în pofida atacului de miercuri asupra clădirii ce găzduieşte cele două camere ale parlamentului american, se va muta la Casa Albă peste 13 zile.

Joe Biden a asumat deja rolul de conducător însărcinat cu vindecarea rănilor unei Americi rănite, despre care a spus că a trecut printr-una din cele mai negre zile din istoria sa. Din Wilmington, el l-a acuzat pe Donald Trump că de patru ani „a intensificat atacurile” împotriva instituţiilor democratice americane, campanie care a „culminat” miercuri.