Turcii investesc în Bitcoin, după ce o decizie a lui Erdogan a prăbușit lira aproape de minimul istoric

Investitorii turci se orientează spre criptomonede, după ce decizia președintelui Recep Erdogan de a-l demite pe guvernatorul băncii centrale a dus la o scăderea a cotației lirei turcești aproape de minimul istoric.

Naci Agbal, demis în martie, este al treilea şef al băncii centrale din ultimii doi ani. După demiterea sa, moneda națională a Turciei a scăzut cu aproximativ 14%.

Acest lucru a dus la o reorientare a interesului turcilor spre monedele virtuale.

Un exemplu este o ceainărie din orașul Corum, prima din Turcia care acceptă plăți în Bitcoin.

„Toată lumea pe care o cunoaștem în Corum începe să investească în criptomonede. Credem că peste cinci ani, moneda normală va scădea, va fi înlocuită cu cele digitale. Așa că am vrut să fim într-o poziție bună acum”, spun coproprietarii ceainăriei, Huseyin Nalcı, în vârstă de 38 de ani, și Kerem Kutay Yıldırım, de 28 de ani.

„Clienții mai în vârstă cred că absurd. Au râs de noi de noi. Dar acum cei de la magazinul de alături ne cer să-i învățăm și pe ei”, spun cei doi.

Inflația a ajuns în martie la 16,19%, cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni, cu mult peste ținta de 5% a guvernului, iar rata șomajului rămâne ridicată, la 12,2%.

Situația economică a dus la o creștere a tranzacțiilor cu criptomonede în Turcia. Investitorii speră să câștige din recenta creștere a Bitcoin și să se pună la adăpost în fața inflației.

Datele companiei americane Chainalysis, analizate de Reuters, arată că volumele de tranzacționare de la începutul lunii februarie și până în 24 martie au atins 218 miliarde de lire (aproape 22 miliarde de euro), cu o creștere în weekendul de după demiterea lui Agbal, față de doar 7 miliarde de lire în aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea Bitcoin la un nou nivel record, de aproape 62.000 de dolari, a dus la un interes mai mare pentru moneda digitală în întreaga lume. Investitorii și companiile se orientează spre moneda virtuală în ciuda avertismentelor privind volatilitatea sa.