Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Internațională de Justiție din Haga

Audierile au început la 09:00GMT (11:00 ora României) la Curtea Internațională de Justiție din Haga (CIJ) fără reprezentare legală pentru Rusia. Curtea a declarat că regretă neprezentarea Rusiei.

Ucraina susține că Moscova a invocat în mod fals legea contra genocidului pentru a-și justifica invazia și solicită o decizie de urgență care să oprească ostilitățile, informează Reuters și The Guardian.

Președintele Curții, judecătoarea americană Joan E. Donoghue, a spus că ambasadorul Rusiei în Olanda i-a informat pe judecători că „guvernul său nu intenționează să participe la audieri”. Audierea a continuat fără delegația rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a pretins că „acțiunea militară specială” a Rusiei este necesară „pentru a proteja oamenii care au fost supuși la intimidare și genocid” – adică cei a căror primă sau unică limbă este rusa – în estul Ucrainei.

Acțiunea Ucrainei susține că afirmația de genocid nu este adevărată și, în orice caz, nu oferă o justificare legală pentru invazie.

Cazul se axează pe interpretarea unui tratat din 1948 privind prevenirea genocidului, semnat de ambele țări. Tratatul desemnează CIJ ca for de soluționare a litigiilor dintre semnatari.

Se așteaptă o decizie privind această cerere în câteva zile, deși rămâne de văzut dacă Rusia va respecta vreun ordin dat de instanță.