Ucraina acuză Germania că l-a „încurajat pe Putin” din cauza refuzului de a trimite arme la Kiev

Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat Germania că subminează unitatea dintre aliații țării și că îl „încurajează” pe Vladimir Putin, refuzând să livreze arme la Kiev – transmite Euronews.

Sâmbătă, ministrul german al apărării a declarat că Berlinul va înființa un spital de campanie în Ucraina, pe fondul crizei dintre Occident și Rusia, excluzând în același timp ajutorul militar.

„Astăzi, unitatea Occidentului cu Rusia este mai importantă ca niciodată. Pentru a descuraja Federația Rusă, lucrăm cu toții împreună”, a răspuns ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pe Twitter.

„Partenerii germani trebuie să oprească astfel de declarații și acțiuni care subminează unitatea și care îl încurajează pe Vladimir Putin la un nou atac asupra Ucrainei”.

Ministrul de externe ucrainean a adăugat că Kievul a fost recunoscător Germaniei pentru sprijinul și eforturile diplomatice din ultimii ani. „Dar declarațiile actuale ale Germaniei sunt dezamăgitoare și contravin acestui sprijin și efort”, a adăugat el.

Statele Unite, Marea Britanie și statele baltice au promis că vor trimite arme în Ucraina pentru a răspunde amenințării militare din partea Rusiei, care a detașat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul graniței.

Washingtonul a anunțat vineri seara prima livrare de armament către Kiev.

Moscova neagă planul de a invada Ucraina, dar cere garanții de securitate din partea SUA și NATO, inclusiv interzicerea permanentă a aderării Ucrainei la alianța militară occidentală.