Ucraina: ziua a 16-a a invaziei ruse

În ziua 16 a invaziei, forțele ruse și-au extins atacurile, vizând mai multe orașe ucrainene care scăpaseră anterior de cel mai dur atac.

Orașul central Nipru s-a numărat printre orasele direct vizațe, cu lovituri aeriene țintind o fabrică de încălțăminte, un bloc și o creșă.

Sarah Rainsford de la BBC, care relatează din oraș, a declarat că anterior acesta a fost un refugiu sigur pentru oamenii care fug din calea atacului susținut al Rusiei.

Primarul orașului Luțk, în vestul țării, a declarat că loviturile aeriene asupra unui aerodrom militar de acolo au ucis cel puțin patru soldați ucraineni. Un alt aerodrom a fost lovit în orașul din sud-vestul Ivano-Frankivsk.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a dat voie voluntarilor străini să lupte împotriva forțelor ucrainene. Vorbind la o reuniune a consiliului de securitate rus, el a spus că celor care doresc să se ofere voluntari pentru a lupta cu rebelii susținuți de Rusia în estul Ucrainei ar trebui să li se permită. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 de voluntari gata să lupte alături de forţele susţinute de Rusia. Oficialii americani au precizat că acestea ar putea include sirieni calificați în luptă urbană. Dar analiștii au pus la îndoială cât de utili ar fi astfel de luptători pentru Rusia, spunând că aceștia ar putea deveni doar „carne de tun”.

Luptători străini, inclusiv foști și actuali membri ai armatei britanice, au sosit și ei în Ucraina pentru a lupta pentru guvernul de la Kiev. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că 16.000 de străini s-au oferit voluntari pentru această cauză, parte a ceea ce el a numit o „legiune internațională”. Zelensky a răspuns la ultimele comentarii ale lui Putin spunând că „bătăuși din Siria” vor veni să ucidă oameni „într-o țară străină”. Într-un discurs, el a spus că țara sa va câștiga războiul cu Rusia.

Marele convoi rusesc de lângă Kiev se redistribuie

În același timp, au crescut temerile cu privire la o posibilă reînnoire a atacului către Kiev, după ce imaginile prin satelit realizate de o firmă americană ale unui mare convoi militar rusesc din apropierea capitalei au arătat că acesta s-a „împrăștiat și redistribuit în mare măsură”. Convoiul a fost văzut ultima dată lângă aeroportul Antonov, la nord-vest de Kiev. Firma care a făcut fotografiile, Maxar Technologies, a spus că părți ale convoiului se aflau în poziții în orașele din jur. Alte părți sunt mai la nord, cu artileria acum în poziții de tragere. Între timp, în Kiev, baricadele sunt întărite și apărările sunt înființate în pregătirea unui atac asupra orașului, scrie corespondentul BBC în oraș Jeremy Bowen. Controlul orașului va fi crucial pentru orice rezultat politic al războiului și este cert că Putin și generalii săi se reevaluează, se regrupează și nu vor accepta înfrângerea.