Ucrainienii au recucerit 30 de localități din zona ocupată de ruși

img 2757

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei contraofensive.

Potrivit estimărilor făcute de Institute for the Study of War, cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov au ajuns la 2.500 de kilometri pătrați.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupyansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului.

După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Declarația zilei pe tema contraofensivei a venit de la Mark Hertling, un general cu patru stele în retragere, fost comandant al forțelor americane în Europa: „Fără îndoială, (Ucraina) execută o manevră strălucită axată pe obiective de teren pentru a-i `termina` pe ruși. Dar rușii îi ajută – făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Corespondentul de război rus Evgheni Poddubny a scris pe Telegram că „încercuirea grupului rusesc de luptă din Izium ar fi fost un dezastru”.

„Decizia de a ne retrage din punct de vedere militar este absolut corectă în actualele circumstanțe nefaste. Permiteți-mi să vă reamintesc că acesta este un episod, tragic și amar, dar un episod de confruntare globală.”

Izium este al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov. Prin el trece șoseaua Harkov-Donețk, și găzduiește și un important nod feroviar. Din aprilie, orașul se află sub controlul trupelor rusești.