×

UE avertizează asupra unui „arsenal digital masiv” folosit de China și Rusia

UE avertizează asupra unui „arsenal digital masiv” folosit de China și Rusia

Dezinformarea, o amenințare majoră la adresa securității europene

Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea unui arsenal digital masiv de către China și Rusia, destinat manipulării informaționale și influențării opiniei publice în democrațiile occidentale. Într-un raport publicat marți, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, avertizează asupra impactului acestor acțiuni:

“Manipularea şi amestecul informaţionale constituie o ameninţare majoră la adresa securităţii UE. Nu trebuie să subestimăm puterea pe care toate acestea o au asupra noastră şi nici intenţiile autorilor lor”, a declarat Kallas.

Atacuri de dezinformare în peste 24 de țări și 200 de organizații

Raportul evidențiază faptul că în ultimul an, UE a identificat atacuri de dezinformare asupra a peste 24 de țări și peste 200 de organizații. În centrul acestor campanii s-au aflat evenimente majore, precum:

• Războiul din Ucraina, principala țintă a propagandei rusești

• Jocurile Olimpice de la Paris

• Alegerile din Republica Moldova

• Protestele agricultorilor din Germania

Scopul acestor atacuri este destabilizarea societăților occidentale, crearea de diviziuni și subminarea poziției Uniunii Europene la nivel global.

“Obiectivul este destabilizarea societăţilor noastre, dăunarea democraţiei noastre, săparea unor prăpastii între noi şi partenerii noştri şi subminarea poziţiei UE în lume”, subliniază Kallas.

Cum acționează Rusia și China?

Raportul detaliază mecanismele prin care Moscova și Beijingul încearcă să influențeze opinia publică europeană. Rusia utilizează o rețea sofisticată formată din actori statali și nestatali, inclusiv:

• Influenceri pe rețelele sociale

• Presa de stat

• Purtători de cuvânt oficiali

Aceștia lucrează coordonat pentru a crea și amplifica mesaje propagandistice menite să discrediteze Occidentul și să prezinte Rusia ca o victimă a NATO și a țărilor europene.

De cealaltă parte, China își intensifică eforturile prin intermediul unor agenții private de PR și influenceri, care creează și distribuie conținut favorabil Beijingului, atât în Europa, cât și în alte regiuni ale lumii.

O „aliniere semnificativă” între mesajele rusești și chineze

Deși raportul nu acuză direct Rusia și China că lucrează în mod coordonat, menționează o „aliniere semnificativă” a mesajelor celor două state, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Un exemplu clar este propaganda care dă vina pe NATO pentru escaladarea conflictului, un narativ promovat simultan atât de Rusia, cât și de China.

Campania hibridă a Rusiei: dincolo de dezinformare

UE avertizează că Rusia nu se limitează doar la manipulare informațională, ci face parte dintr-o strategie hibridă mai amplă, care include acte de sabotaj și atacuri cibernetice menite să slăbească statele occidentale.

În fața acestor amenințări, Uniunea Europeană și-a consolidat capacitățile de identificare și contracarare a campaniilor de dezinformare, dar avertizează că lupta împotriva manipulării digitale rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru securitatea Europei.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura